Paroubek: Volební preference v Plzni, Liberci a v Ústí nad Labem

29.04.2018 10:23

Před několika dny jsme na stránkách Vaší věci zveřejnili výsledky průzkumu agentury Phoenix Research, zpracovaného pro Blesk a věnovaného vývoji volebních preferencí ve třech největších českých městech: v Praze, Brně a Ostravě.

Paroubek: Volební preference v Plzni, Liberci a v Ústí nad Labem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Nyní přinášíme další výsledky průzkumů prováděných v Plzni, Liberci a Ústí nad Labem. Také tyto průzkumy ukazují značné změny na politické mapě českých měst. Do komunálních voleb zbývá necelého půl roku, ale zdá se, že některé tendence a trendy, jež se promítají teď, budou v zásadě trvat.

Plzeň:
V Plzni je podle průzkumu nejsilnější volební stranou hnutí ANO, které by ve volbách získalo téměř čtvrtinu hlasů (24%). Na druhém místě je s velkým odstupem ODS s 12,7% a za nimi Piráti s 10%. Až za Piráty je strana dosavadního primátora Zrzaveckého, tedy ČSSD, s 9,6%. Na pátém místě je v Plzni SPD s 8% a až za ní je KSČM s 7,1% a Top 09 se 7%. Podle tohoto průzkumu by nepřekročili hranici 5% nutnou pro vstup do zastupitelstva, lidovci (4%).

Liberec:
Také v Liberci by hnutí ANO získalo podle průzkumu téměř čtvrtinu hlasů (23,3%). Za ním následují Starostové pro Liberecký kraj s 15,8% a Změna pro Liberec s 13,1%. Až s jistým odstupem za nimi na čtvrtém místě je ODS s 7,8%, dále Piráti se 7%, SPD se 7% a KSČM s 5,8%. Další strany by se v Liberci do zastupitelstva nedostaly a to včetně ČSSD (4,7%), TOP 09 (3,5%) KDU-ČSL (2,7%).

Ústí nad Labem:
Podle průzkumu v této, druhdy levicové baště, by obě levicové strany ve volbách dostaly dohromady něco málo přes 17%. Z toho KSČM 9,7% a ČSSD 8%. Hegemonem voleb, a to s velkým náskokem před dalšími stranami, by se mělo stát hnutí ANO (27,5%), za ním ODS s 11,6%, SPD s 10%, Piráti s 9,6% a teprve za nimi by byly obě levicové strany. TOP 09 (4,2%) a KDU-ČSL (2%) by se do zastupitelstva v Ústí nad Labem nepropracovaly.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Pokud jde o volební témata tak k těm hlavním patří:

Plzeň:
- 15% dostupnost bydlení
- 15% dopravní infrastruktura a opravy silnic
- 11% úroveň zdravotnictví
- 10% úroveň školství
- 10% životní prostředí

Liberec:
- 15% úroveň zdravotnictví
- 12% dopravní infrastruktura a opravy silnic
- 11% úroveň školství
- 10% kulturní a sportovní vyžití

Ústí nad Labem:
- 14% úroveň zdravotnictví
- 12% životní prostředí
- 12% úroveň školství
- 12% dostupnost bydlení
- 11% kulturní a sportovní vyžití
- 10% dopravní infrastruktura a opravy silnic.

Díváme-li se na hlavní témata volební kampaně v trojici těchto měst, je nutné konstatovat přeci jen jisté pohyby od čísel, které byly vykazovány v těch největších českých městech, tedy v Praze, v Brně a v Ostravě. Objevuje se jako téma úroveň školství. Další téma je kulturní a sportovní vyžití, a to ve dvou městech, v Liberci a v Ústí nad Labem. A naopak třeba v Liberci se neobjevuje jako téma dostupnost bydlení. Také analýzy volebních preferencí v dalších třech městech přinášejí některé zajímavé pohledy, které mohou být dobrou informací pro politické stany působící v těchto českých městech.

Vyšlo na Vasevec.cz, publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Koalice se pokusila ukončit schůzi, aby stihli hokejový zápas

19:05 Fiala (SPD): Koalice se pokusila ukončit schůzi, aby stihli hokejový zápas

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě