Pavlík (ČSSD): 7 a půl milionu korun za přípravu prototypu zastávky. Transparentní? Ani náhodou

17.09.2019 20:03

Představitelé hlavního města Prahy naprosto selhali při přípravě nového městského mobiliáře a městu tak hrozí ostuda i miliardové škody. „Již v roce 2017 byla vybrána nová zastávka MHD a město zaplatila několik milionů korun vítěznému studiu Artěl za tento vítězný návrh. Do dnešního dne však zastávka ani přes platné smlouvy nebyla představena veřejnosti,“ uvedl předseda pražské ČSSD Petr Pavlík.

Pavlík (ČSSD): 7 a půl milionu korun za přípravu prototypu zastávky. Transparentní? Ani náhodou
Foto: Facebook Petra Pavlíka
Popisek: Předseda pražské ČSSD Petr Pavlík

Poslední termín pro instalaci prototypu nové zastávky městské hromadné dopravy uplynul 27. 8. 2019. Zastávka měla stát na Palackého náměstí, ale zatím není prototyp hotový. „Město s Artělem bez výběrových řízení uzavřelo smlouvy za více než 20 milionů korun, ale dodavatel neplní termíny a je tak ohroženo vypsání nového tendru na městský mobiliář. Je to podle pohádky Obušku z pytle ven zastávka, jakou svět ještě neviděl. A pěkně předražená,“ uvedl dnes Petr Pavlík, předseda pražské ČSSD.

Podle jeho slov je v přípravě nových zastávek celá řada nejasností a podezřelých napojení na jedinou firmu. „Město zaplatilo těžko uvěřitelných více než 7 a půl milionu korun za přípravu prototypu zastávky, ale ten stále není k dispozici. Navíc město, nebo dopravní podnik, vynaloží ještě další statisíce za instalaci tohoto prototypu na pražském Palackého náměstí. Už nyní je jasné, že firma, která zastávku vyrobí bez výběrového řízení jako prototyp, pak bude zvýhodněna při realizaci celého tendru. A město to nijak neřeší, stejně jako dodnes nemá uzavřenou řádnou licenční smlouvu s vítězem architektonické soutěže. Ve smlouvě o dílo, která je veřejně na internetu, se pouze píše, že vítěz udělí licenci, ale ta zatím právně udělena nebyla,“ uvedl dále Pavlík.

Ten zároveň kritizuje i stav přípravy na přechod na nové zastávky od stávajícího dodavatele. „Stávající dodavatel před pár dny oslovil všechny městské části, že bude nucen odstraňovat zastávky už od příštího podzimu, aby to stihnul podle smlouvy. Přitom nové zastávky se mají instalovat až od července 2021. Moknout ale nebude pirátský primátor Hřib a radní za TOP 09 Chabr, ale všichni Pražané,“ řekl Pavlík.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky