Pekarová Adamová: Navrhla jsem osobnosti na státní vyznamenání

06.04.2023 4:31 | Tisková zpráva

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová navrhla kandidáty na propůjčení či udělení státních vyznamenání.

Pekarová Adamová: Navrhla jsem osobnosti na státní vyznamenání
Foto: Daniela Černá
Popisek: Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Mezi navrženými jsou osobnosti napříč obory lidské činnosti i etapami naší novodobé historie. Jde mimo jiné o parašutisty Jana Kubiše s Josefem Gabčíkem, někdejšího předsedu Sněmovny Milana Uhdeho či o jednotku hasičů zasahujících po nedávném ničivém zemětřesení v Turecku. Před předložením návrhů prezidentovi republiky je ještě posoudí sněmovní podvýbor pro státní vyznamenání.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová navrhla kandidáty na propůjčení či udělení státních vyznamenání. Ve všech případech jde o mimořádně významné osobností, které se svými postoji a skutky nesmazatelně zapsali do starších i zcela soudobých dějin naší země.

„Osobně mě nesmírně těší, že jsem navržením na Řád Tomáše Garrigua Masaryka mohla vzdát hold svému předchůdce ve funkci předsedy Poslanecké sněmovny našeho Parlamentu panu Milanovi Uhdemu. Ten svým zásadovým přístupem k práci v čele našeho zákonodárného sboru formoval řadu principů a nepsaných pravidel, na něž prakticky navazujeme dodnes,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

„Ráda bych návrhem na udělení medailí za hrdinství vyjádřila dík českému týmu hasičů, kteří obětavě pomáhali s vyprošťovacími pracemi po ničivých zemětřeseních v jihovýchodním Turecku,“ doplnila ještě předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Osobnosti navržené předsedkyní Sněmovny na letošní udělení Medaile za zásluhy jsou pak matematička a disidentka Kamila Bendová, řádová sestra Veritas Holíková, která zasvětila svůj život péči o druhé a která se starala i o prezidenta Václava Havla v posledních dnech jeho života, a významný geodet a ekolog Jiří Malík. Na Řád Tomáše Guarrigua Masaryka potom navrhla zakladatele sdružení Naděje Ilju Hradeckého či nedávno zesnulého obhájce práv Romů Čenka Růžičku. V neposlední řadě navrhla paní předsedkyně na státní vyznamenání in memoriam též plukovníka Jana Kubiše s generálmajorem Josefem Gabčíkem.

„Zejména v případě Jana Kubiše a Josefa Gabčíka, kteří v mých očích ztělesňují ideál odvahy a boje Čechoslováků proti nacistické tyranii, mě poněkud překvapilo, že doposud od české hlavy státu neobdrželi nejvyšší státní vyznamenání. Myslím, že je vhodný čas tento historický dluh napravit a Řád Bílého lva oběma konečně propůjčit,“ dodala předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

Veškeré návrhy ještě posoudí sněmovní Podvýbor pro statní vyznamenání. Vybrané návrhy budou poté postoupeny prostřednictvím organizačního výboru Poslanecké sněmovně, která jejich finální podobu předloží prezidentu republiky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

13:09 Ministr Stanjura: Je dobré ponechat si prostor pro případné krize

Vláda schválila Rozpočtovou strategii sektoru veřejných institucí na roky 2025 až 2027 a k ní přilož…