Pekarová Adamová (TOP 09): Bezmála tři čtvrtě milionu půjde na psychologickou pomoc ukrajinským dětem

24.10.2023 10:21 | Tisková zpráva

Přes 700 tisíc korun půjde na psychologickou pomoc dětem z Ukrajiny. Veřejná sbírka byla za tím účelem vyhlášena počátkem letošního října v souvislosti s konáním druhého?ročníku Parlamentního summitu Krymské platformy. Ten hostí v Praze předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Pekarová Adamová (TOP 09): Bezmála tři čtvrtě milionu půjde na psychologickou pomoc ukrajinským dětem
Foto: Hana Brožková
Popisek: Markéta Pekarová Adamová

Sbírka, konaná pod hlavičkou Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové, má za cíl vybrat finanční prostředky na psychologickou pomoc ukrajinským dětem, pobývajícím na území České republiky, a na jejich podporu po návratu zpět do vlasti z neoprávněného zadržování v Rusku.

Mezinárodní Krymská platforma vznikla v roce 2021 z iniciativy prezidenta Volodymyra Zelenského a má za cíl sdružovat a koordinovat veškeré stávající národní a mezinárodní snahy o deokupaci krymského poloostrova. Druhý ročník parlamentního summitu hostí v Praze předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová. Účast na něm potvrdilo více než 50 parlamentních delegací z celého světa.

Anketa

Kdo ve vás vzbuzuje větší úctu?

64%
10%
hlasovalo: 17074 lidí

„Problematika dětí, násilně unášených z Ukrajiny a neoprávněně zadržovaných ruskými okupanty daleko od domova, je jedním z velice důležitých témat pražského summitu Krymské platformy. Bavíme-li se totiž o budoucnosti Ukrajiny, je třeba mluvit i o osudu dětí, které budoucnost svého národa ztělesňují. Z celého srdce proto děkuji všem, kteří projevili dobrou vůli a v nouzi solidárně podali pomocnou ruku těm z nejzranitelnějším,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Veřejná sbírka, která se koná pod záštitou předsedy ukrajinského Parlamentu Ruslana Stefančuka a Prezidentského úřadu Ukrajiny, vynesla k pondělku přes 200 tisíc korun. Tuto částku pak Výbor dobré vůle – Nadace Olgy Havlové navýšil o dalšího půl milionu. Výsledek sbírky byl včera večer slavnostně vyhlášen v Míčovně Pražského hradu za přítomnosti prezidenta Petra Pavla, vysokých ústavních činitelů a představitelů zahraničních delegací zákonodárců, účastnících se nadcházejícího summitu. Do sbírky je možné se zapojit a na podporu ukrajinským dětem přispět i nadále, např. prostřednictvím on-line formuláře ZDE.

Nadace Olgy Havlové sbírkou navazuje na svoje předchozí pestré charitativní aktivity, kdy v letech 2022–2023 podpořila 45 neziskových organizací v poskytování odborné pomoci běžencům z Ukrajiny, s velkým důrazem na odbornou psychologickou pomoc. Ve spolupráci s organizací AMIGA byla dosud poskytnuta individuální psychologická podpora přes 1150 klientům a uskutečnily se skupinové aktivity pro více než 3700 potřebných dětí.

„Díky výtěžku ze sbírky budeme moci i nadále financovat pomoc, potřebnou pro vyrovnání se s prožitými válečnými traumaty. Pomůžeme dětem, aby znovu nabyly pocit bezpečí, podpoříme jejich komunikační dovednosti a přispějeme ke snížení emociálního napětí v prostředí důvěry a porozumění. Tím jim můžeme vrátit ztracené dětství,“ dodala ředitelka VDV Monika Granja.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

HHH, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantares.h , 24.10.2023 10:57:03
No ona Pekarová ani na víc nemá než pořádat nějaké sbírky, summity, dny otevřených dveří poslanecké sněmovny...atd. je to taková organizátorka akcí kde nemůže nic pokazit a nemá žádnou zodpovědnost a hlavně má krásný rozpočet na ty její akcičky!

|  11 |  0

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…