Pekarová Adamová (TOP 09): Budoucnost Gruzie je v sjednocené, bezpečné a prosperující Evropě

07.06.2023 9:15 | Tisková zpráva

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová, předseda rakouské Národní rady Wolfgang Sobotka a předseda slovenské Národní rady Boris Kollár společně vykonali dvoudenní pracovní cestu do Gruzie.

Pekarová Adamová (TOP 09): Budoucnost Gruzie je v sjednocené, bezpečné a prosperující Evropě
Foto: Hana Brožková
Popisek: Markéta Pekarová Adamová

V hlavním městě Tbilisi jednali s předsedou Parlamentu Gruzie Shalvou Papuashvilim, gruzínskou prezidentkou Salome Zourabichvili i premiérem Iraklim Garibashvilim. Smyslem společných jednání bylo podpořit prozápadní směřování Gruzie a její územní celistvost. Delegace na závěr navštívila i hranici Ruskem okupovaného území Jižní Osetie.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová se zúčastnila setkání předsedů zákonodárných sborů Gruzie a zemí tzv. Slavkovského formátu (S3). Ten je kromě České republiky tvořen i Rakouskem (reprezentovaným na setkání předsedou Národní rady Wolfgangem Sobotkou) a Slovenskem (zastoupeným předsedou Národní rady Borisem Kollárem).

„Těší mě, že jsem mohla navštívit Gruzii právě ve společnosti svých kolegů ze Slavkovského formátu. Jde o vůbec první společnou zahraniční cestu v tomto složení. Naše tři země bezesporu patří mezi nejlepší přátele a podporovatele Gruzie v Evropě. A právě do sjednocené, bezpečné a prosperující Evropy by tato starobylá země měla mít ambici patřit,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Součástí pondělního programu delegace v Tbilisi bylo především pracovní jednání s předsedou Parlamentu Gruzie Shalvou Papuashvilim, přijetí gruzínskou prezidentkou Salome Zourabichvili a schůzka s předsedou vlády Iraklim Garibashvilim.

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29692 lidí

„Gruzínští představitelé dnes stojí před nesnadným úkolem. Úspěšná integrace do struktur Evropské unie vyžaduje provedení celé řady velmi náročných a ne vždy populárních reforem. Ty je ovšem třeba zavést nejen kvůli EU, ale především kvůli samotným Gruzíncům. To vše má Gruzie stále ještě před sebou. Česká republika si tímto procesem už prošla a spolu s Rakouskem a Slovenskem je připravena našim gruzínským přátelům poskytnout své zkušenosti a na cestě k našemu společnému evropskému cíli je všemožně podporovat. Během našich rozhovorů jsme se nevyhnuli ani sporným tématům, například problémům se svobodou slova, nedávným kontroverzním výrokům gruzínských politiků či politické polarizaci. Konstruktivní kritika je ale mezi partnery žádoucí,“ uvedla předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

V úterý si v rámci svého pracovního programu v Tbilisi vyhradili šéfové středoevropských parlamentů čas i na neformální diskusní setkání se zástupci místní občanské společnosti. Celá delegace poté navštívila obci Odzisi nacházející se u hranice Ruskem okupovaného území Jižní Osetie.

„Chceme zde vyslat jasný a silný signál Rusku. Nerespektování územní celistvosti Gruzie je naprosto nepřijatelné! Okupace rozsáhlých částí země a vytváření loutkových "států" Ruskem je jednoznačným porušením mezinárodního práva. Toho jsme bohužel svědky i v Moldavsku nebo na Ukrajině,“ dodala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Na závěr cesty absolvovali členové delegace ještě prezentaci projektu „Udržitelný rozvoj CHKO Aragvi a místních komunit“, jenž je realizován právě s finanční podporou zemí S3. „Gruzie je dlouhodobě jedním z prioritních cílů programů české rozvojové a transformační spolupráce. Smysluplný, rovnoměrný a udržitelný rozvoj Gruzie jde totiž ruku v ruce s nadějí na lepší budoucnost nejen samotných Gruzínců, ale celé rodiny evropských demokracií,“ uzavřela předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…