Pekarová Adamová (TOP 09): Rusko představuje bezprostřední i dlouhodobou přímou hrozbu

27.08.2023 6:04 | Tisková zpráva

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová se v rakouském Grafeneggu zúčastnila tradičního jednání tzv. Slavkovského formátu (tj. ČR, Rakouska a Slovenska).

Pekarová Adamová (TOP 09): Rusko představuje bezprostřední i dlouhodobou přímou hrozbu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová

Ten byl letos mimořádně rozšířen ještě o zákonodárce z Chorvatska a Itálie. Hlavní témata jednání byla ruská agrese na Ukrajině, politika rozšiřování EU o země západního Balkánu a koordinace přeshraniční meziparlamentní spolupráce.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová se zúčastnila pracovního jednání zástupců parlamentů zemí tzv. Slavkovského formátu. Jde o regionální uskupení spojující od roku 2015 představitele ČR, Rakouska a Slovenska. Hostitelem tradičního setkání v dolnorakouském městečku Grafenegg byl i letos předseda rakouské Národní rady Wolfgang Sobotka. Slovenskou republiku na místě reprezentoval předseda Národní rady Boris Kollár.

„Rusko představuje největší bezprostřední i dlouhodobou přímou hrozbu evropské bezpečnosti a mezinárodnímu řádu. Pro formulaci nové strategie vůči Moskvě proto není třeba čekat na výsledek Putnovy války na Ukrajině. Pracovat na ní musíme neustále. Zejména je třeba vytrvat ve společném úsilí o důsledné provádění již přijatých protiruských sankcí, posílit všemožné kontroly vývozu a zvýšit tlak na další země mimo EU, které pomáhají Rusku se sankcím vyhnout,“ uvedla na jednání předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Témata jednání zahrnovala kromě trvajíc ruské válečné agrese a perspektivy začlenění Ukrajiny do západních integračních struktur i politiku rozšiřování Evropské unie o země západního Balkánu. Z toho důvodu se letošního setkání mimořádně účastnil též rakouský spolkový ministr zahraničí Alexander Schallenberg a delegace chorvatského a italského parlamentu.

„Západní Balkán vyžaduje naši trvalou podporu a maximální pozornost. Tento region je totiž z řady hledisek naším nesmírně citlivým místem. Nesmíme našim nepřátelům dovolit, aby tam získali jakoukoli významnou oporu. Nejlepší způsob, jak tomu z úrovně parlamentní diplomacie předcházet, je pokračovat v práci na konkrétních projektech meziparlamentní rozvojové spolupráce, přenos odborného know-how a výměna příkladů dobré legislativní praxe,“ dodala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Předsednictví slavkovské skupiny má v současné době Rakousko, které jej v červenci letošního roku převzalo po Slovensku. Od Rakouska pak v létě roku 2024 přebere pomyslnou předsednickou štafetu Česká republika. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nejvetsi, bezprostredni a tragickou, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVasa , 27.08.2023 8:33:17
hrozbou a nestestim je pro nas vlada podvodne zvolene petidemolicni zumpy .. nejhorsi narodni tragedie od pobelohorske doby!

|  10 |  0

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…