Pekarová Adamová (TOP 09): USA jsou naším nejvýznamnějším exportním partnerem mimo EU

25.05.2023 10:21 | Tisková zpráva

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová v čele delegace českých zákonodárců navštívila v rámci první části své pracovní cesty po USA Washington, D. C. a stát Maryland. V hlavním městě absolvovala řadu pracovních schůzek s vlivnými kongresmany.

Pekarová Adamová (TOP 09): USA jsou naším nejvýznamnějším exportním partnerem mimo EU
Foto: Hana Brožková
Popisek: Markéta Pekarová Adamová

Aktuální bezpečnostní témata a jejich ekonomicko-politické důsledky byly hlavním tématem jednání. Šlo především o pokračování v podpoře bojující Ukrajině a koordinaci postupu v Indo-Pacifiku. V Marylandu pak paní předsedkyně spolu s ministryní pro vědu, výzkum a inovace Helenou Langšádlovou zahájily americko-české podnikatelské fórum.

Paní předsedkyně se na úvod své návštěvy v americkém Kongresu ve Washingtonu, D.C setkala se svým americkým protějškem Kevinem McCarthym, jakož i s bývalou předsedkyní Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosi.

„S někdejší šéfkou Sněmovny nás pojí nedávná zkušenost z cesty na Tchaj-wan. Shodli jsme se, že pro demokratické partnery po celém světě je životně důležité zasazovat se o zachování mezinárodního řádu založeného na společně respektovaných pravidlech a hodnotách,“ uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Série následných pracovních jednání zahrnovala schůzky s předsedou Zpravodajského výboru Mikem Turnerem, předsedou většiny Sněmovny reprezentantů Stevem Scalisem či předsedou Zahraničního výboru Michaelem McCaulem.

„Bezpečnostní otázky byly hlavním tématem napříč jednáními s všemi kongresmany. Diskutovali jsme o ruské agresivní válce na Ukrajině, podpoře vzdorujícímu Kyjevu i širších dopadech konfliktu v celém regionu. Američtí partneři oceňovali jasný postoj našich občanů a dlouhodobou pomoc poskytovanou ukrajinským uprchlíkům. Já jsem jim zase vyjádřila vděk za součinnost při snižování energetické závislosti na Rusku, čehož jsme dosáhli právě i díky dodávkám zkapalněného zemního plynu z USA. Americké zákonodárce jsem také pozvala do Prahy na říjnový parlamentní summit Krymské platformy,“ dodala předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33715 lidí

Na závěr se sněmovní delegace sešla také s kongresmany sdruženými v Klubu přátel České republiky a vlivnou místní neziskovou organizací American Friends of the Czech Republic. Ta již od poloviny devadesátých let minulého století hájí v USA české zájmy a přispěla ke vstupu naší země do NATO v roce 1999.

Předsedkyně Poslanecké sněmovny s ministryní pro vědu, výzkum a inovace Helenou Langšádlovou dále v Marylandu zahájily americko-české podnikatelské fórum.

Stát Maryland je známý jako velmi rychle se rozvíjející centrum IT, kybernetické bezpečnosti a biotechnologií, jakož i inkubátor pokročilých vědecko-výzkumných projektů. Díky své strategické poloze v samém srdci východního pobřeží a v těsném sousedství politicko-administrativního epicentra USA je navíc ideální vstupní branou pro podnikatele pronikající na americký trh či snažící se upevnit a prohloubit své ekonomické vazby v jeho rámci.

„Roční bilaterální obchod mezi USA a Českou republikou dosahuje objemu více než 6 miliard dolarů. Pro naši zemi jsou Spojené státy nejvýznamnějším exportním partnerem mimo EU. S více než 300 miliony obyvatel skýtají pro naše firmy řadu skvělých obchodních příležitostí. Americké společnosti zároveň v posledních letech patří mezi nejdůležitější investory v naší zemi a jsme svědky dalších a dalších příkladů plodné česko-americké spolupráce,“ kvitovala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…