Peksa (Piráti): Ambiciózní, ale proveditelná finální podoba balíčku Fit for 55

18.04.2023 10:04 | Tisková zpráva

Pirátští europoslanci dnes podpoří finální podobu další části balíčku Fit for 55. Ta se dotkne obchodování s emisními povolenkami, vytvoří mechanismus uhlíkového vyrovnání na hranicích a také přinese konkrétně České republice zhruba 100 miliard korun na zmírnění ekonomických dopadů. Podle pirátského europoslance Mikuláše Peksy povedou nová opatření k větší udržitelnosti a kvalitě života pro nás všechny.

Peksa (Piráti): Ambiciózní, ale proveditelná finální podoba balíčku Fit for 55
Foto: Vít Hassan
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

„Dnes potvrdíme finální dohodu o rychlejším snižování emisí, kterou vyjednalo české předsednictví. Součástí je jasné pravidlo, které říká, že za emise budou postupně platit všichni stejnou cenu, bez ohledu na to, jestli se vyrábějí v Evropě nebo ve třetích zemích,“ popisuje europoslanec a předseda Evropské pirátské strany Mikuláš Peksa.

Tzv. mechanismus uhlíkového vyrovnání zajistí u výrobců ze zemí mimo Evropskou unii uhrazení rozdílu mezi cenou za emise uhlíku a cenou uhlíkových povolenek. „Díky tomu motivujeme i další země, aby v oblasti klimatu konaly, a zároveň zabráníme přesun výroby z Evropské unie například do Číny,“ dodává Peksa.

„Součástí dohody je také navýšení investic do inovací nebo další podpora domácností v tom, aby pro ně byly dostupné energetické úspory nebo možnost vyrábět si elektřinu a teplo po svém. Pro Česko to znamená dalších 100 miliard korun navíc, vláda teď bude muset připravit systém, jak je spravedlivě a efektivně využít,” říká Peksa.

Zbrusu nový Sociální klimatický fond EU podpoří zejména zranitelné domácnosti a malé firmy. Jeho cílem je pomoci zvládnout sociální dopady, které mohou vzniknout v důsledku přechodu na nízkouhlíkovou ekonomiku a snižování emisí skleníkových plynů. Fond bude financován hlavně z příjmů z emisních povolenek. Odhadovaná celková částka činí 86,7 miliardy EUR (v přepočtu přes 2 biliony korun).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…