Peksa (Piráti): Využívání psychedelik v psychoterapii. Inovativní přístup k duševnímu zdraví

20.02.2024 6:04 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k inovativnímu přístupu k duševnímu zdraví.

Peksa (Piráti): Využívání psychedelik v psychoterapii. Inovativní přístup k duševnímu zdraví
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Mikuláš Peksa

Inovativní přístupy k duševnímu zdraví, jako je třeba využívání psychedelik v psychoterapii, mají podle vědeckých výzkumů skvělé výsledky. Zároveň se ale stále jedná o látky, okolo kterých panuje určité společenské i politické stigma. A to se snažíme z evropské úrovně měnit.

V rámci naší europarlamentní Akční skupiny pro lékařské využití psychedelik vítáme úsilí Evropská komise v ČR ke zlepšení přístupu k novým léčebným postupům prostřednictvím navrhovaného farmaceutického balíčku. Na konci loňského roku jsme Komisi za naši skupinu vyzvali, aby nám objasnila některá opatření, která se chystá přijmout na podporu léčebných možností v oblasti duševního zdraví a aby nám osvětlila možné nasměrování cílených pobídek pro výzkum a inovace v oblasti duševního zdraví.

Komise ve své odpovědi ale zůstala poněkud neurčitá a obecná. Vyjmenovala aktuálně existující iniciativy v oblasti duševního zdraví a uvedla, že v současné době je na projekty týkající se duševního zdraví vyčleněno více než 765 milionů eur. Nedozvěděli jsme se tedy nic nového, Komise nám totiž nebyla schopná vysvětlit, jaké konkrétní kroky k uvolnění potenciálu nových léčebných postupů v oblasti duševního zdraví hodlá podniknout.

Vyhýbavá odpověď od Komise nás ale neodradí. Naopak. Společně s kolegy v Evropském parlamentu budeme i nadále pokračovat v dialogu s lékaři, odborníky, pacienty i zástupci průmyslu tak, abychom dokázali Komisi přesvědčit o tom, že má smysl zabývat se využíváním psychedelik v psychoterapii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): U nás žijící bojeschopné Ukrajince musíme „motivovat“ k návratu do vlasti

16:05 Kolář (TOP 09): U nás žijící bojeschopné Ukrajince musíme „motivovat“ k návratu do vlasti

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice návratů u nás žijících Ukrajinců v branném…