Piráti: Kratom už nebude přístupný dětem, posílí i ochrana spotřebitelů

31.08.2023 17:17 | Tisková zpráva

Vláda podpořila důležitý návrh o psychomodulačních látkách, který zlepší ochranu dětí a mladistvých a stejně tak ochranu zdraví spotřebitelů. Kratom, CBD a podobné produkty jsou nyní totiž bez jakékoliv kontroly volně dostupné třeba v automatech nebo na internetu, kde si je mohou běžně pořídit i děti. To se má díky novým přísným pravidlům změnit.

Piráti: Kratom už nebude přístupný dětem, posílí i ochrana spotřebitelů
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Výrobky by nově mohli zakoupit pouze lidé starší 18 let, prodávat je budou moci jen registrované firmy za pevně daných podmínek. Prodejci budou mimo jiné povinni uvádět účinky i doporučené dávkování. Na podobné produkty také nebude povolena reklama.

Anketa

Dovládne Fialova vláda do voleb 2025? Bez ohledu na vaše přání

11%
hlasovalo: 29566 lidí

„Neregulovaný prodej psychoaktivních látek, jako je kratom či některé konopné produkty, je jednoznačně problém. Obzvlášť v případě, kdy jsou obdobné produkty dostupné i dětem třeba v automatech či na internetu. U daných látek za současných podmínek navíc není uvedeno doporučené dávkování, varování před kombinací s jinými látkami ani garantovaná kvalita. Dávno se ukázalo, že prohibice není řešením, produkty se pak jen přesunou na nelegální trh. Proto jsme za Piráty vytvořili ve spolupráci s týmem národního protidrogového koordinátora návrh regulace psychomodulačních látek. Ten zajistí lepší ochranu veřejného zdraví a pomůže také spotřebitelům. Jsem ráda, že návrh podpořila i vláda,” sdělila poslankyně Klára Kocmanová, která je jednou z předkladatelek poslanecké novely.

„Nejde ale jen o tyto již známé látky. Díky návrhu bude stát schopný rychle reagovat i na jakékoliv nové psychoaktivní látky, které by se snad v budoucnu objevily na trhu a hrozilo by jejich nekontrolované šíření,” uvedla členka Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí a vedoucí meziresortního týmu Pirátů Návykové chování Jana Michailidu.

„Připravovaná regulace rovněž zahrnuje rozšíření definice návykových látek, což umožní trestně postihovat neoprávněnou výrobu, distribuci a obchod s psychomodulačními látkami. I to může zvýšit odpovědnost prodejců a snížit možná rizika,” doplnila Michailidu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…