Piráti s Filipem Smoljakem usilují o zpřístupnění odkazu Járy Cimrmana

05.03.2016 17:58

Blíží se padesáté výročí zrození legendárního všeuměla Járy Cimrmana. Českou pirátskou stranu oslovil jeden z dědiců odkazu této fiktivní legendy Filip Smoljak s úmyslem zpřístupnit Cimrmanovo dílo lidem.

Piráti s Filipem Smoljakem usilují o zpřístupnění odkazu Járy Cimrmana
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Konkrétně by se rád dočkal toho, že se audiovizuální přenosy Cimrmanových her budou na Internetu šířit legálně a diváci za jejich zhlédnutí skrz monitory počítačů nebudou muset platit.

Za brzděním volného šíření děl často bývá potenciál finančního výnosu v budoucnosti. Piráti proto navrhují majitelům kopírovacího monopolu na dílo Járy Cimrmana, což jsou především autoři Cimrmanovských her a jejich dědicové, aby vyčíslili částku, za kterou jsou ochotní jednotlivá díla uvolnit. Piráti následně hodlají potřebnou částku vybrat prostřednictvím crowdfundingu a vybrat tak peníze na „Cimrmana pro lidi“ symbolicky přímo od lidí.

„Piráti nikdy neusilovali o okrádání autorů, naopak tvrdíme, že současné nastavení autorských práv autory také poškozuje. Proto hledáme nové modely financování tvorby a zpětný odkup kopírovacího monopolu nám přijde jako možná cesta,“ říká Ivo Vašíček, místopředseda Pirátů.
Piráti očekávají, že částka, kterou budou autoři a dědicové požadovat za uvolnění záznamů Cimrmanových děl k volnému šíření, by se mohla pohybovat okolo 10 % částky, kterou už díla v minulosti vydělala, kolem tohoto procenta se většinou pohybují další výnosy z děl, která jsou starší několika let.

Filipu Smoljakovi náleží osmina autorských práv. Výtěžek z užití této části se rozhodl věnovat filantropické Nadaci Via – užití darované částky oznámí Filip Smoljak spolu s Nadací Via během několika týdnů. V tuto chvíli jsou žhavými kandidáty – rozvoj štědrosti a filantropie dětí a mladých lidí a také podpora nezávislé kultury a jejího svobodného šíření. V zájmu šíření Cimrmanova díla je Filip Smoljak ochoten se vzdát se svého podílu zcela. Protože česká legislativa to nečiní lidem s podobnými úmysly jednoduché, sepsal petici „Vraťme Cimrmana národu“ určenou ministrovi kultury Danielu Hermanovi. Dožaduje se novely zákona, která by usnadnila tvůrcům vzdát se autorských práv už za života, případně ze závěti, dále zrušení poplatku z prodeje nosiče a kopírovacího stroje a celkové zpřehlednění a zjednodušení současné podoby autorského zákona.

„Vážený pane ministře, žádáme vás, abyste se zasadil o tyto rozumné změny autorského zákona, aby Jára Cimrman nemusel o naší zemi hovořit jako o „prohnilé česko-autorské monarchii“ a česká společnost byla šestadvacet let od pádu komunismu zase o trochu svobodnější,“ zakončil Smoljak svoji výzvu.

Petice Vraťme Cimrmana národu

Web Filipa Smoljaka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.