Poslanci ČSSD podpořili zvýšení penzí od ledna 2019

02.07.2018 17:27

Poslanci sociální demokracie v pátek 29. června v závěrečném čtení podpořili novelu na zvýšení penzí seniorům nad 85 let o 1000 korun, která počítá také s navýšením pevné části pro výpočet důchodů z 9 na 10 % průměrné mzdy.

Poslanci ČSSD podpořili zvýšení penzí od ledna 2019
Foto: ČT
Popisek: Petr Krčál

„Jsem velmi rád, že poslanecká sněmovna podpořila zvýšení důchodů u osob nad 85 let. Právě lidé v této věkové skupině mají vyšší náklady na péči a léky," prohlásil nový ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál.

Důchody se zvyšují vždy v lednu, a to o součet poloviny růstu reálných mezd a růstu cen. Pravidlo zůstane stejné, zvětší se ale podíl přidávání do pevné části a zmenší se podíl na růst procentní výměry. Podle novely zákona o důchodovém pojištění by se tak mělo přidávat víc než dosud lidem s nízkými důchody.

„Zvyšování kvality života lidí v seniorském věku je jednou z hlavních priorit sociální demokracie. Proto budu chtít také předložit balíček, který bude u této skupiny komplexně řešit dostupnost sociálních služeb a bydlení," dodal Petr Krčál.

Předlohu ještě musí posoudit Senát a prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

12:12 Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

Udržitelnější výrobky, které bude možné po rozbití opravit, a až doslouží, dočkají se recyklace. To …