Pospíšil (TOP 09): Praha nově podpoří i vybraná významná výročí

16.10.2023 16:30

Hlavní město vyhlásilo program na podporu cestovního ruchu pro příští rok

Pospíšil (TOP 09): Praha nově podpoří i vybraná významná výročí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Radní hl. m. Prahy na pondělním zasedání schválili Program podpory cestovního ruchu pro rok 2024. Ten je určen hlavně pro pořadatele asociačních kongresů a konferencí a významných akcí konaných v Praze. Jeho cílem je zejména podpora příjezdového cestovního ruchu. 

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29497 lidí
Oproti roku 2023 nově přibylo opatření určené pro vybraná významná výročí, a to konkrétně ke 100. výročí úmrtí Franze Kafky a k Roku české hudby 2024. Celková předpokládaná podpora pro celý program je 21 000 000 Kč. Žádosti mohou zájemci podávat od 20. 11. 2023 do 11. 12. 2023.

Hlavní město opět vyhlásilo program na podporu cestovního ruchu. Ten se týká jak podpory asociačního kongresového průmyslu, tak i akcí s nadregionálním nebo mezinárodním významem. Nově přibyla také podpora akcí vztahujících se k vybraným významným výročím roku 2024.

„Turismus tvoří důležitou část příjmů Prahy a je v našem zájmu jej podporovat. Proto jsem rád, že jsme dnes schválili Program podpory cestovního ruchu pro rok 2024. Dlouhodobě říkám, že se chceme zaměřovat na přilákání movitějších návštěvníků, kteří skutečně docení atmosféru a vysokou kulturní úroveň Prahy. Myslíme na to i v tomto programu. A nezapomínáme při tom ani na tzv. kongresovou turistiku, která je pro nás taktéž velkou příležitostí,“ říká náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast cestovního ruchu Jiří Pospíšil.

První oblast podpory (Opatření I.) je zaměřena na uzavřené vícedenní asociační kongresy a konference pro odborné publikum v různých kategoriích. V první kategorii se jedná o podporu na pořádání eventů, které mají minimálně 700 registrovaných účastníků, z nichž alespoň 40 % je ze zahraničí. Maximální výše dotace je 500 Kč na delegáta a 2 000 000 Kč na kongres. Druhá kategorie je určena na pořádání eventů, které mají 300 až 699 registrovaných účastníků, z nichž alespoň 30 % je ze zahraničí, maximální výše dotace je 300 Kč na delegáta. Třetí kategorie je určena na pořádání eventů, které mají minimálně 300 registrovaných účastníků, avšak nesplňují podmínku alespoň 30 % registrovaných účastníků ze zahraničí, s maximální výší dotace na delegáta 200 Kč. Maximální výše dotace na kongres je pak u druhé i třetí kategorie stanovena na 200 000 Kč.

Dále Praha podpoří vícedenní akce s celostátním nebo mezinárodním významem (Opatření II.), přičemž budou preferovány akce, které se konají mimo historické centrum a mimo hlavní turistickou sezónu ve snaze rozprostřít turismus do celého roku, podpořit ho i v méně tradičních lokalitách metropole a ulevit tak turismem přetíženému centru. Podpora je rozdělena na dvě kategorie - první je určena na pořádání významných vícedenních akcí s celostátním nebo mezinárodním významem. Maximální výše dotace je nastavena na 2 000 000 Kč na akci. Druhá kategorie je určena na podporu významných vícedenních akcí konferenčního charakteru, které se konají opakovaně a jsou určeny nejen pro odborné publikum, ale i pro širokou veřejnost. U této kategorie je maximální výše dotace 500 000 Kč na konferenci.

Nově přibyly do programu dotace na podporu akcí vztahujících se k vybraným významným výročím (Opatření III.). Pro příští rok byly vybrány akce, které se vztahují k osobě Franze Kafky a k jeho působení v Praze v rámci 100. výročí jeho úmrtí, a akce související s Rokem české hudby.

Důvodem podpory v obou těchto kategoriích je motivace pro nové nebo opakované příjezdy turistů se zájmem o kulturní dění do Prahy. Program stanovuje podmínky, za kterých lze podporu získat., mj. minimální návštěvnost 900 platících diváků v případě samostatných uměleckých produkcí (např. koncertů), nebo 5 000 platících diváků v případě festivalů, které zároveň musejí trvat nejméně tři dny. Maximální výše podpory pro obě kategorie je 2 000 000 Kč.

Pro příští rok hlavní město navýšilo dotace z 20 000 000 Kč na 21 000 000 Kč. Lhůta pro podání žádosti je od 20. 11. 2023 do 11. 12. 2023.

Podrobné informace k programu i k podání žádosti jsou uvedeny ZDE  v sekci „Programové dotace“. Žádosti budou k dispozici na Portálu finanční podpory ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

8:05 Ministr Síkela: MPO posílí inovace, v nové výzvě je připravena miliarda korun

Ministerstvo průmyslu a obchodu vyhlásilo II. výzvu aktivity Inovace Operačního programu Technologie…