Pospíšil (TOP 09): Uprchlíkům z Ukrajiny bude pomáhat nové kontaktní místo

25.12.2023 8:05 | Tisková zpráva

Činnost Centra následné podpory uprchlíkům z Ukrajiny (CNPUU) bude z důvodu vypršení dotačního programu ze strany UNICEF k 22. prosinci 2023 ukončena. Podporu, kterou především matky s dětmi u pracovníků CNPUU nacházely, od 2. ledna 2024 příchozí najdou v novém kontaktním místě. To vznikne v prostorách dnes již fungující neziskové organizace Pražský Majdan, která působí na radnici Městské části Praha 4.

Pospíšil (TOP 09): Uprchlíkům z Ukrajiny bude pomáhat nové kontaktní místo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Posledním klientským dnem CNPPU byl 21. prosinec vzhledem k provozním záležitostem v souvislosti s ukončením projektu. Hlavní náplní CNPUU bylo zabezpečení poradenství nebo asistence při zajištění nejpotřebnější pomoci v řešení životních situací. Pracovníci centra pomáhali lidem s již zajištěnou dočasnou ochranou zejména v těchto oblastech:

  • Bydlení 
  • Sociální podpora a péče 
  • Zdravotnictví 
  • Školství 
  • Právní poradenství 
  • Řešení náročných životních situací

Za dobu existence CNPUU pomoc vyhledalo 10 919 lidí, z toho 7103 žen a 3816 mužů. Nejvíce osoby s dočasnou ochranou řešily problémy v sociální oblasti, dále bydlení, zdravotnictví a školství.

„Centrum následné pomoci ukrajinským uprchlíkům považuji za unikátní projekt hlavního města Prahy, a to především díky úzké spolupráci veřejné správy s neziskovým sektorem v oblasti bydlení, sociálních věcí, školství a zdravotnictví. Silně vnímám jeho nezastupitelnou roli a jsem rád, že Praha bude i nadále takto stabilně pomáhat. Nové kontaktní místo vzniká v úzké spolupráci našich expertů přímo se zástupci ukrajinské diaspory, což je skvělým příkladem participativního přístupu. Praha tak vytváří tu nejlepší možnou platformu pro cílenou pomoc ukrajinským uprchlíkům,“ říká náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast kultury Jiří Pospíšil.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43733 lidí

Pražský Majdan (více ZDE) je nezisková organizace založená českými a ukrajinskými aktivisty, kteří již od vypuknutí válečného konfliktu poskytují nejen humanitární pomoc, ale pořádají různé kulturní i volnočasové akce pro Ukrajince žijící na území hlavního města Prahy.

Vznik kontaktního místa je konsensuálním výsledkem jednání zástupců hlavního města Prahy a zástupců této neziskové organizace s cílem zabezpečit agendu adaptace a integrace uprchlíků z Ukrajiny i v roce 2024.

V novém kontaktním místě bude poskytnuto základní poradenství v oblasti sociální, například informace a náležitosti k žádosti o humanitární dávku, zdravotnictví – zdravotní pojištění, lékařské služby, bydlení – informace k dočasnému nouzovému ubytování a systému HUMPO, nebo školství – informování o povinné školní a předškolní docházce. Nové centrum se bude nacházet v budově radnice Prahy 4 na adrese Táborská 500/30, 140 00 Praha 4 – Nusle.

Ve stávajících odborových strukturách MHMP vznikne navíc pět míst na dobu určitou. Tito zaměstnanci budou se zástupci zapojených neziskových organizací i nadále úzce spolupracovat. Snahou hlavního města Prahy je návrat ke spolupráci s neziskovými organizacemi podporujícími uprchlíky z Ukrajiny a poskytovat především krajskou koordinaci, zajištovat informování mezi aktéry a také směrem ke komunitě, v neposlední řadě poskytovat metodickou podporu a prohloubit spolupráci s odbornými organizacemi se zaměřením na terénní práci.

Mezi hlavní spolupracující neziskové organizace nadále zůstávají například Integrační centrum Praha (ZDE), Organizace pro pomoc uprchlíkům (ZDE) a Sdružení pro integraci a migraci (ZDE).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ty "umělče", který jsi za korunu drahý, protože ti práce smrdí a ruce máš obě levé,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekapitánkorkorán , 25.12.2023 8:43:38
nechceš pro Ukrajince snést "modré z nebe" ?! A takových darmožroutů, jako jsi ty, které živíme z našich daní jsou stovky, ne-li tisíce !! Jdi k čertu!!

|  8 |  0

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii