Premiér Babiš: Loni v prosinci jsme mluvili o solidaritě, v tuto chvíli to ale tak nevypadá

16.03.2021 18:49

Premiér Babiš jednal ve Vídni o dodávkách a distribuci vakcín proti covid-19 v EU.

Premiér Babiš: Loni v prosinci jsme mluvili o solidaritě, v tuto chvíli to ale tak nevypadá
Foto: Facebook
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Předseda vlády ČR Andrej Babiš navštívil v úterý 16. března 2021 na pozvání spolkového kancléře Sebastiana Kurze Vídeň a zúčastnil se jednání o dodávkách a distribuci vakcín proti covid-19 v EU. Setkal se také se spolkovým ministrem vzdělávání Heinzem Faßmannem, se kterým diskutoval o rakouské zkušenosti s testováním ve školách.

Premiér Babiš ve Vídni jednal se spolkovým kancléřem Sebastianem Kurzem, bulharským předsedou vlády Bojkem Borisovem a slovinským předsedou vlády Janezem Janšou. K jednání se prostřednictvím videokonference připojili také chorvatský premiér Andrej Plenković a lotyšský premiér Krišjanis Karinš. Hlavním tématem schůzky byly dodávky a distribuce vakcín proti covid-19 v EU.

Anketa

Odpustili jste Německu okupaci Československa a Protektorát Čechy a Morava?

4%
96%
hlasovalo: 23919 lidí

Podle českého premiéra je nepřijatelné, aby některé členské státy byly zvýhodněny oproti jiným. „My jsme loni v prosinci na Evropské radě opakovaně mluvili o solidaritě. To bylo to hlavní - solidarita znamenala distribuci vakcín pro jednotlivé členské státy podle počtu obyvatel. Bylo deklarováno, že do konce června je cíl EU a všech členských států proočkovat zhruba 70 procent obyvatelstva. V tuto chvíli to tak ale nevypadá, ten princip rozdělování je jiný,“ uvedl Babiš.

Premiér také dodal, že předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a šéf Evropské rady Charles Michel svolají v nejbližších hodinách jednání prostřednictvím videokonference k tématu dodávek vakcín. „Je důležité, aby nedošlo k rozdílu v rychlosti očkování mezi jednotlivými členskými státy,“ dodal český předseda vlády.

Andrej Babiš se ve Vídni setkal také se spolkovým ministrem vzdělávání, vědy a výzkumu Heinzem Faßmannem, se kterým hovořil o rakouské zkušenosti s antigenním testováním ve školách. Během návštěvy také položil květiny k památníku obětem teroristického útoku z 2. listopadu 2020, který byl nově odhalen na Desider-Friedmann-Platz 23. února 2021.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…