Premiér Fiala: Do budoucí obnovy Ukrajiny musíme zapojit celý civilizovaný svět

04.07.2022 22:24

Předseda vlády ČR Petr Fiala se 4. července účastní ve švýcarském Luganu Konference o obnově Ukrajiny, kde vystoupil v rámci plenárního zasedání s projevem.

Premiér Fiala: Do budoucí obnovy Ukrajiny musíme zapojit celý civilizovaný svět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Fiala

Pane prezidente, předsedové, premiéři, excelence, vážené dámy, vážení pánové, velice děkuji za pozvání a za možnost vás oslovit. Zde v Luganu se tato akce koná již popáté. 

Anketa

Vláda Petra Fialy dle vašeho mínění povládne (ptáme se od 30.6.2022)

94%
hlasovalo: 11247 lidí

Tak jako v minulých letech jsme i letos měli mluvit o tom, jak pomoci Ukrajině provádět reformy, které ji ještě více přiblíží k západnímu společenství, k dobrému vládnutí založeném na vládě práva. Místo toho však mluvíme o tom, jak pomoci Ukrajině v obraně a jak začít s její obnovou. S obnovou země, která do 24. února letošního roku normálně fungovala, prosperovala a pracovala na tom, aby se její obyvatelé měli stále lépe. Její část byla již tehdy okupována, nikoho však neohrožovala, na nikoho neútočila. Pak přišel 24. únor a ruský útok. Evropa se změnila. 

Myslím, že nejsem jediný, kdo se od toho dne každou noc budil a sledoval, zda Kyjev ještě stojí a zda není obsazen ruskými vojsky. V co řada z nás na začátku moc nevěřila, se ale podařilo. Kyjev se díky vedení prezidenta Zelenského ubránil a většina Ukrajiny s ním. Volodimir Zelensky, Denys Šmyhal a jejich tým jí každým dnem dodával odvahu a vůli bojovat.

Když jsem 15. března společně s premiéry Polska a Slovinska dorazil do Kyjeva – tehdy ještě platil zákaz vycházení a všude byly checkpointy a zátarasy – pochopil jsem důvod, proč Kyjev nepadl. Na každém Ukrajinci, kterého jsem potkal, bylo vidět odhodlání a vůle bojovat za svoji svobodu. To mě jenom utvrdilo v přesvědčení, že Ukrajinu nesmíme nechat bez pomoci.

Má země – Česká republika – začala dodávat zbraně na Ukrajinu již před válkou. Pokračujeme v tom i dnes. Budeme je dodávat i nadále. Na území naší země našlo útočiště 370 tis ukrajinských žen, dětí a seniorů. Více než 3,5 % naší populace. 1. července převzala Česká republika předsednictví v Radě Evropské unie. Priority, které jsme měly původně připravené, jsou dnes významně změněny. Museli jsme reagovat na válku, a tak se prioritou číslo 1 stala podpora Ukrajiny, její poválečná obnova a také zvládnutí uprchlické vlny. Jsou to tři věci, které spolu úzce souvisí.

Abychom mohli obnovovat, musíme Ukrajině pomoci se ubránit. Musíme vytrvat v dodávkách zbraní, humanitární pomoci, ale také peněz na běžný provoz. Aby se mohla Ukrajina bránit, musí mít její obránci jistotu, že jejich ženy a děti budou v bezpečí. Proto mluvíme o zvládání uprchlické vlny.

Nevím, kdy bude moci obnova Ukrajiny naplno začít. Vím ale, že musíme být připraveni a že část zničených měst a vesnic lze opravovat již dnes. Aby se lidé mohli vrátit domů. Již dnes koneckonců každý den vidíme, že se lidé do svých domovů vracejí. A my jim to musíme usnadnit.

Před dvěma týdny schválila Evropská rada udělení kandidátského statusu Ukrajině a Moldavsku. Byl to jasný signál toho, že s těmito zeměmi počítáme. Že je neopustíme. Přiznejme si, že podstatná část obnovy Ukrajiny bude ležet na bedrech evropských států i Evropské unie jako takové. To je přirozené. Musíme ukázat leadership, ale musíme zároveň spolupracovat s ostatními. Se všemi zeměmi G7, s OSN, se Světovou bankou a Mezinárodním měnovým fondem. Do budoucí obnovy Ukrajiny musíme zapojit celý civilizovaný svět.

Slibuji, že proto budeme v době našeho předsednictví v Radě Evropské Unie maximálně spolupracovat s Evropskou komisí i s Evropským parlamentem. Nečeká nás lehký úkol. Ukrajinu ale nezklameme a Evropa vyjde z této krize silnější, bezpečnější a odolnější.

Děkuji za pozornost

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).