Premiér Fiala: Paní předsedkyně potvrdila, že volba energetického mixu zůstává v rukou států

26.09.2023 17:17 | Tisková zpráva

Evropská komise schválila aktualizovanou verzi českého Národního plánu obnovy. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová to oznámila po setkání s českým předsedou vlády Petrem Fialou v úterý 26. září 2023 ve Strakově akademii. Na pracovním jednání řešil premiér s šéfkou Evropské komise také notifikaci dostavby jaderné elektrárny Dukovany, situaci kolem migrace, ale také podporu Čechů v institucích EU či návrh nové emisní normy EURO 7.

Premiér Fiala: Paní předsedkyně potvrdila, že volba energetického mixu zůstává v rukou států
Foto: Repro ČT
Popisek: Premiér Petr Fiala na konferenci Česko na křižovatce

Národní plán obnovy přináší 2,2 miliardy eur (zhruba 53,6 miliardy korun) na podporu čisté ekonomiky a transformaci průmyslu. Celý Národní plán obnovy má objem 9,2 miliardy eur (asi 224,2 miliardy korun). Předsedkyně Evropské komise po setkání s premiérem Petrem Fialou sdělila, že součástí plánu je 736 milionů eur (zhruba 17,8 miliardy korun) na investice do obnovitelných zdrojů, čisté dopravy a do rozvodné sítě.

„Díky tomu budeme moci využít až téměř 50 miliard Kč navíc. Peníze budeme moci využít na modernizaci naší ekonomiky a státní správy, na dostupné bydlení a na projekty v oblasti kyberbezpečnosti.“ uvedl Petr Fiala.

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11911 lidí

Premiér také s předsedkyní Komise jednal o současné migrační situaci v EU. „Pro Česko je naprosto zásadní lepší ochrana vnější hranice EU a snížení počtu příchozích ekonomických uprchlíků. Jsme připraveni se podílet na ochraně vnější hranice, naším cílem ale musí být především to, aby se tito lidé do Evropy vůbec nevydávali, nepodporovali tak pašeráky a obchodníky s lidským neštěstím,“ zopakoval premiér postoj České republiky a zdůraznil, že ČR odmítá jakoukoliv formu povinného přerozdělování nelegálních migrantů v rámci EU. „Je to systém, který je nehumánní a zároveň nefunkční,“ doplnil předseda vlády.

Předsedkyni EK premiér také znovu zopakoval, že jádro a jaderná energetika je v Česku tradiční sektor, kde je dostatek odborníků a má tu také zázemí na univerzitách a ve výzkumu. „Proto je pro nás nesmírně důležité, aby jádro zůstalo v Česku preferovaným čistým zdrojem energie. Děláme a budeme pro to v rámci naší evropské politiky dělat naprosto všechno. Ursulu von der Leyen jsem také seznámil s tím, v jakém stavu je nyní tendr na dostavbu Dukovan. V tuto chvíli čekáme na příjem nabídek a také na notifikaci financování Evropskou komisí. Paní předsedkyně také potvrdila, že volba energetického mixu zůstává v rukou jednotlivých států,“ uvedl premiér.

Na jednání došlo také na aktuální návrh nové emisní normy EURO 7, který v pondělí schválili ministři EU zodpovědní za konkurenceschopnost. „ČR měla a má od počátku vyjednávání podoby návrhu EURO 7 pečlivě na zřeteli její dopad na český a evropský průmysl, a proto jsme prosazovali přiměřenou podobu této normy, která bude realistická a neohrozí konkurenceschopnost průmyslu. Díky našemu aktivnímu přístupu a dlouhodobé efektivní spolupráci byla zohledněna řada našich zásadních požadavků na realističtější podobu návrhu,“ připomněl Petr Fiala.

Na závěr ještě premiér Petr Fiala s Ursulou von der Leyenovou řešil podporu Čechů v institucích EU. „Jsem moc rád, že tým paní předsedkyně spolupracuje s mým týmem na vytvoření speciálního Akčního plánu a doufám, že brzy přinese výsledky,“ ukončil předseda vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ten hnusák chce, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseRudl , 26.09.2023 17:31:37
aby jsme dopadli jako tenkrát Řecko,nic jinýho..

|  7 |  0

Další články z rubriky

Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

16:21 Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro let…