Premiér Sobotka: Zlepšení vztahů s Německem přineslo i posílení spolupráce

26.02.2017 17:31

Komentář předsedy vlády k 25. výročí od podpisu Smlouvy mezi Českou a Slovenskou Federativní Republikou a Spolkovou republikou Německo o dobrém sousedství a přátelské spolupráci

Premiér Sobotka: Zlepšení vztahů s Německem přineslo i posílení spolupráce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Smlouva, kterou mezi sebou na Pražském hradě před pětadvaceti lety, 27. února 1992, podepsaly Česká a Slovenská Federativní republika a Německo, byla začátkem nové éry spolupráce zemí v srdci Evropy. Pro mnohé tehdy ještě kontroverzním, ale historicky důležitým krokem se Češi, Němci a Slováci zavázali k tomu, že budoucí vztahy vystaví na vzájemném respektu a úctě. Smlouva reagovala na změny roku 1989, které nám otevřely cestu do svobodné a spolupracující Evropy.

V roce 1992 jsme položili základy pro posílení vzájemné důvěry, o kterou jsme přišli v důsledku Mnichova a hrozných událostí druhé světové války a následně i v důsledku spuštění „železné opony“ a rozdělení Evropy do dvou soupeřících bloků. Hodnoty demokracie, lidských práv a právního státu jsme nepromítli jen do bilaterálních vztahů, ale staly se základem naší spolupráce také v rámci unikátního projektu evropské integrace, na kterém se Česká republika začala jako plnohodnotný člen podílet v roce 2004.

Zlepšení česko-slovensko-německých vztahů sebou vzápětí neslo posílení hospodářské spolupráce, investic ale i kontaktů na úrovni obcí, krajů, škol či neziskového sektoru. Dnes jsme sousedy, kteří se dokázali vyrovnat s komplikovanou minulostí a mají velmi dobré, stabilní a přátelské vztahy, orientované na budoucnost.

Česko-slovensko-německá smlouva vznikla se stejnou myšlenkou, kterou si dnes znovu připomínáme, když usilujeme o důvěru Evropanů v budoucnost evropské integrace a pracujeme na jejím posílení. Totiž že pro zachování demokracie, prosperity a míru je třeba vzájemné důvěry, porozumění a spolupráce, a že společně jsme v Evropě vůči hrozbám a nestabilitě dnešního světa mnohem silnější než kdybychom se jim snažili čelit každý sám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.