Prezident Zeman: Církev potřebuje silné osobnosti, které se nevyhýbají diskuzi s představiteli státu

15.06.2015 22:20

Prezident republiky zaslal blahopřejný dopis sídelnímu biskupu českobudějovickému.

Prezident Zeman: Církev potřebuje silné osobnosti, které se nevyhýbají diskuzi s představiteli státu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Miloš Zeman

Prezident republiky Miloš Zeman zaslal v sobotu dne 13. června 2015 blahopřejný dopis Mons. Vlastimilu Kročilovi, sídelnímu biskupu českobudějovickému, v souvislosti s jeho uvedením do úřadu.


Vážený pane biskupe,

dovolte, abych Vám tímto dopisem poblahopřál k uvedení do úřadu sídelního biskupa českobudějovické diecéze. Jsem rád, že Svatý otec František svým jmenováním ukončil déle než rok trvající období sedisvakance v čele rozlohou největší části české římskokatolické církevní provincie.

Biskupské svěcení je důležitým a vysoce symbolickým obřadem, který provázejí modlitby věřících, jež mají posilovat nového biskupa a současně také slib svěcencův, kterým se zavazuje k obětavé službě. Tyto dva důležité okamžiky by Vám měly zůstat dle mého názoru vždy na paměti. Vždyť dnešním dnem přebíráte zodpovědnost nejen za 354 farností a 511 kostelů a kaplí, ale ujímáte se role ochránce, učitele a pastýře věřících. Současně se stáváte vrcholným představitelem důstojné diecéze, která v letošním roce slaví 230 let od svého zřízení. Ve své funkci můžete navazovat na mnoho skvělých předchůdců.

Oceňuji priority, které jste si stanovil v jednom z nedávných rozhovorů – posilovat roli a postavení rodiny, věnovat se kněžským povoláním a charitě. Jedná se o velký závazek, jehož naplnění lze jistě dosáhnout v souladu s Vámi zvoleným  heslem „Milovat a sloužit Bohu“.

Dovolte, abych se připojil k těm, kteří k Vám v dnešní – pro Vás tak důležitý den – přicházejí s přáním a gratulací. Přeji Vám, abyste ve své funkci obstál, i když bude vedle radostných chvil přinášet i okamžiky neveselé a bolestné. Právě v nich se ale prokáže kvalita vůdčí osobnosti, kterou by měl biskup být. Přeji Vám odvahu říkat vždy veřejně a nebojácně svůj názor, tento hájit a obhájit, neboť pouze tak si zachováte čisté svědomí a budete mít odvahu bojovat za své přesvědčení. Mějte vždy sílu vystupovat za sebe a svým jménem. A konečně Vám přeji odhodlání, statečnost, vytrvalost a rozhled patronů Vaší diecéze - sv. Mikuláše a sv. Jana Nepomuckého.

Římskokatolická církev potřebuje ve svém čele silné osobnosti, které budou požívat respekt a úctu, nebudou se vyhýbat diskuzi s představiteli státu a veřejnosti a budou tak nadějí pro budoucnost, kterou všichni – nejen naší věřící spoluobčané – potřebujeme. Věřím, že budete patřit k těm, kteří církevnímu úřadu dodají důstojnost. Těším se na brzké setkání s Vámi.

S přáním všeho dobrého

Miloš Zeman
prezident České republiky

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

13:04 Ministr Válek: Návrh na zákaz kratomu byl ministerstvem předložen vládě a vláda rozhodla negativně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 ke kratomu.