Primátor Korec: Zlínský zámek mění podobu, postupná rekonstrukce potrvá několik let

02.03.2023 16:47

Zlínský zámek, nejstarší budova ve městě, má za sebou první část rozsáhlé rekonstrukce podle vítězného návrhu architekta Pavla Mudříka.

Primátor Korec: Zlínský zámek mění podobu, postupná rekonstrukce potrvá několik let
Foto: Daniela Černá
Popisek: Primátor Zlína za hnutí ANO Jiří Korec

Zahajovací etapa, jež skončila v minulých dnech a trvala od poloviny loňského července, se dotkla výměny okenních a dveřních výplní. 

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31652 lidí

„Ve čtyřech etážích historické a památkově chráněné budovy je více než 130 oken, jež nově splňují nároky na tepelné úspory a zároveň svým vzhledem zapadají do podoby historické budovy,“ sdělil primátor Jiří Korec. Náklady na první etapu si vyžádaly přibližně 21 milionů korun, přičemž bezmála sedm milionů zaplatila unijní dotace z Operačního programu Životní prostředí.

Současně se uskutečnily také úpravy prostor pro příspěvkovou organizaci města, kterou je Živý Zlín – kulturní a kreativní centrum „Rádi bychom systematicky pokračovali v dalších etapách, jako zprovoznění restaurace, rekonstrukce společenských sálů a sociálních zařízení. Další plánované změny se týkají obnovy podlah, výměny elektroinstalace, rozvodů vody a kanalizace, vstupních vrat nebo oprav fasády,“ doplnil náměstek primátora pro majetek a rozvojové plochy Pavel Brada.

Práce na postupné proměně zámku začaly už v roce 2021, kdy se provedla úprava prostor pro tehdy nově zřízenou příspěvkovou organizaci Kancelář architekta města Zlín.

Zámek nabídne po obnově, která potrvá několik let, řadu novinek. K dispozici bude například nový výtah nebo kontaktní prostor pro návštěvníky. Druhé podlaží, kde se nachází sál postavený při rekonstrukci podle architekta Bauera v letech 1904 až 1905, zaplní společenské prostory s obřadní síní a koncertním sálem, jejich náplň bude v gesci Živého Zlína. Součástí zůstane i nadále Galerie Václava Chada. Ve třetím podlaží získá prostory muzeum historie Zlína a Kancelář architekta města Zlín. Poslední, dosud nevyužívané podlaží, bude zřejmě obnoveno až na závěr rekonstrukce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.