Primátor Svoboda: Schvalování slíbené pomoci pro Ukrajinu jsme urychlili

25.04.2023 7:17 | Tisková zpráva

Rada hl. m. Prahy včera odsouhlasila poskytnutí humanitární pomoci pro Ukrajinu formou daru, která poputuje do Kyjeva. Jednat se má o zdravotnický materiál, konkrétně o osobní ochranné prostředky a komplementární materiál.

Primátor Svoboda: Schvalování slíbené pomoci pro Ukrajinu jsme urychlili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Svoboda

Pražští radní navíc schválili i navýšení neinvestičního příspěvku ve výši 14,1 milionu korun pro příspěvkovou organizaci hl. m. Prahy Centrum sociálních služeb Praha, který bude využit na zajištění provozu ubytovacích kapacit a dalších činností spojených s podporou pro uprchlíky z Ukrajiny v letošním roce.

„Včera byl 425. den ruské invaze. Tímto číslem chci ukázat, že pomoc Ukrajině není sprint, ale maraton a jsem moc ráda, že si to Praha moc dobře uvědomuje a ve své pomoci nepolevuje. Pokračujeme v materiální podpoře těch, kteří jsou válkou nejvíce postiženi a posíláme 13 milionů korun ve formě roušek, respirátorů, ochranných obleků a dalšího materiálu přímo do Kyjeva. Zároveň dnes Rada podpořila 14 miliony zajištění provozu ubytovacích kapacit pro rodiny s dětmi z Ukrajiny. Tento projev solidarity je nejenom známkou vyspělé společnosti, ale především jasným symbolem toho, že v tom nenecháváme Ukrajinu a její obyvatele samotné,“ říká Alexandra Udženija, náměstkyně primátora hl. m. Prahy pro oblast sociálních věcí, bydlení a zdravotnictví.

Anketa

Má smysl demonstrovat proti vládě?

97%
3%
hlasovalo: 41728 lidí

„Kdo rychle dává, dvakrát dává. Jak jsem slíbil v nedávném videohovoru kyjevskému starostovi Vitaliji Kličkovi, urychlili jsme schvalování slíbené pomoci pro Ukrajinu a společně s paní náměstkyní Udženijou připravili příslušný návrh. Doufám, že dar v podobě zdravotnického ochranného materiálu obyvatelům Kyjeva či jiných částí této válkou sužované země pomůže,“ uvádí primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.

Materiální pomoc ve formě osobních ochranných prostředků a komplementárního materiálu daruje Praha hlavnímu městu Ukrajiny, a to po předchozím projednání tohoto daru mezi primátorem hl. m. Prahy Bohuslavem Svobodou a starostou Kyjeva Vitalijem Kličkem. Ten nabízenou humanitární pomoc uvítal a potvrdil připravenost města Kyjev tento dar přijmout.

Celková hodnota daru je 13,2 milionu korun, přičemž aktuálně je tento materiál ve správě příspěvkové organizace hl. m. Prahy Metropolitní zdravotnický servis. Po schválení Zastupitelstvem hl. m. Prahy budou tyto prostředky předány odboru zdravotnictví Magistrátu hl. m. Prahy a po následném podpisu darovací smlouvy oběma smluvními stranami bude zajištěna nakládka a odbavení materiálu k vlastnímu transportu do místa určení. Konkrétně se má jednat například o ochranné roušky, jednorázové rukavice, ochranné obleky, ochranné návleky, respirátory FFP2 nebo vakcinační sady.

Pražští radní zároveň schválili navýšení neinvestičního příspěvku ve výši 14,1 milionu korun pro příspěvkovou organizaci hl. m. Prahy Centrum sociálních služeb Praha. Částka poslouží na krytí provozních výdajů v roce 2023, které se týkají zajištění provozu ubytovacích kapacit pro uprchlíky z Ukrajiny a zajištění dalších činností spojených s podporou pro uprchlíky z Ukrajiny. Finanční prostředky budou využity z rezervy určené na Humanitární pomoc Ukrajině a jejím občanům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…