Primátor Žbánek: Olomouc ruší silvestrovský ohňostroj

28.12.2023 16:13 | Tisková zpráva

Události posledních dní zasáhly do původních plánů města na pořádání velkolepých oslav v souvislosti s příchodem roku 2024. Olomouc ruší silvestrovský ohňostroj.

Primátor Žbánek: Olomouc ruší silvestrovský ohňostroj
Foto: anoolomouc.cz
Popisek: Miroslav Žbánek

„Konec letošního roku je plný událostí, které zasáhly do života nás všech. Bezprostředně po tragických událostech z 21. prosince v Praze jsme s pořadateli zvažovali vhodnost pořádání velkolepých oslav příchodu nového roku, a to s ohledem na pietu a bolest pozůstalých,“ informoval primátor Olomouce Miroslav Žbánek. Situaci nyní podle něj zkomplikovala i rozvodněná řeka Morava. „Zvýšená vodní hladina pro nás sice nakonec nepředstavuje bezprostřední ohrožení, ale i tak ovlivňuje průběh posledních dní a její důsledky budou ještě doznívat. Všem, kteří se těšili na půlnoční silvestrovský ohňostroj, se za město Olomouc omlouvám, ale po bedlivé úvaze jsme se rozhodli ho nakonec zrušit,“ oznámil primátor Žbánek.

Pro uskutečnění letošního silvestrovského ohňostroje letos Olomouc původně vybrala bezpečné místo nedaleko centra, poblíž nákupní Galerie Šantovka. K pořádání půlnočních oslav se vedení města plánovalo vrátit po téměř deseti letech. Od roku 2015 se totiž namísto silvestrovské podívané pořádal ohňostroj až v podvečer 1. ledna.

Vhodnost pořádání ohňostroje vedení města aktuálně řešilo i v souvislosti s hydrologickou situací v Olomouci, kvůli které zasedala v úterý 26. prosince i povodňová komise. „S ohledem a zájmy ochrany přírody není aktuálně vhodné ohňostroj uskutečnit. Kvůli vyššímu stavu vody v příbřežní zóně hlavního toku Moravy i Mlýnského potoka zvěř a ptáci mění svá stanoviště a mohli by po vyplašení ohňostrojem rychle opustit nocoviště a být dezorientovaní,“ potvrdil aktuální situaci vedoucí odboru životního prostředí magistrátu Petr Loyka.

Uspořádat ohňostroj nyní město plánuje ve vhodnějším termínu, například během oslav Svátků města. „Věřím, že naše rozhodnutí Olomoučané pochopí a navzdory všemu oslaví příchod nového roku radostně a s nadějí v lepší dny,“ doufá primátor Miroslav Žbánek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

10:21 Jelínková (KDU-ČSL): Navrhujeme tři varianty slev, závislé na počtu dětí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL