Primátor Žbánek: Sloučení divadla a filharmonie, cílem má být stabilita a rozvoj

23.01.2024 6:04 | Tisková zpráva

Ředitel Moravského divadla David Gerneš byl Radou města Olomouce pověřen funkcí manažera sloučení divadla s Moravskou filharmonií.

Primátor Žbánek: Sloučení divadla a filharmonie, cílem má být stabilita a rozvoj
Foto: anoolomouc.cz
Popisek: Miroslav Žbánek

Fúzi obou institucí má připravit do konce roku 2024. V poradní skupině bude i ředitel Filharmonie Olomouc Jonáš Harman. Část filharmoniků ale vyjádřila obavy nad tím, že vybraný manažer bude stranit pouze divadlu a obrátila se otevřeným dopisem na primátora Miroslava Žbánka.

Sloučení, které loni v prosinci schválilo Zastupitelstvo města Olomouce, má zachovat dva orchestry i značky obou kulturních institucí. Přínosem fúze má být stabilita a rozvoj. „Sloučením obou příspěvkových organizací do jedné by měla vzniknout silnější a stabilnější instituce s předvídatelným rozpočtem. Cílem je maximální synergie. Nová organizace bude zároveň v mnoha ohledech atraktivnější pro některé důležité profese,“ uvedl pověřený manažer sloučení a ředitel Moravského divadla David Gerneš.

„Je třeba připomenout, že podobným procesem jsme si v uplynulých letech prošli i u městských akciových společností. Také jsme hledali způsoby optimalizace jejich fungování a výsledek se dostavil téměř bezprostředně. Městské společnosti, které se potýkaly s ekonomickými problémy nebo s problémy v řízení, jsou dnes stabilními společnostmi, jež trvale vykazují dobré hospodářské výsledky. Je to součást dlouhodobé strategie,“ uvedl primátor Miroslav Žbánek. „Primárním úkolem je zaručit, aby proces vzniku nové organizace ve svém výsledku přinesl lepší řízení, hospodaření, ekonomickou stabilitu a kontrolu,“ reagoval primátor.

Náměstek primátora pro kulturu Viktor Tichák potvrdil, že v dohledné době dojde k vypracování koncepčního dokumentu, který bude předložen radě města. „Bude v něm přesně definovaný cílový stav, strategie a harmonogram jednotlivých kroků. Součástí bude také kladné vypořádání většiny požadavků odborů Moravské filharmonie i Moravského divadla, které podaly před prosincovým jednáním zastupitelstva,“ vysvětlil náměstek Viktor Tichák. Zdůraznil zároveň, že odborům hudebníků i řediteli filharmonie bylo nabídnuto místo v poradní skupině dohlížející na proces sloučení. „Pan ředitel Harman toto místo již ústně přijal,“ ozřejmil náměstek.

Manažer sloučení David Gerneš nevnímá své spojení s divadlem jako střet zájmů. „Důkladně jsem zvážil všechna pro a proti a jsem přesvědčen, že mít přímý vhled do toho, jak se věci a procesy v těchto kulturních provozech dějí, je velká výhoda, která povede k nejefektivnějšímu využívání společných prostor, prostředků a k optimalizaci dodavatelských služeb. O plánovaných krocích budu jednat otevřeně se zaměstnanci i odbory, protože transparentní komunikaci považuji za zcela nezbytnou. Také bych chtěl všechny zaměstnance ujistit, že jakákoliv diskuse o propouštění není na pořadu dne,“ zdůraznil David Gerneš.

Procesu slučování obou institucí předcházela na prosincové schůzi Zastupitelstva města Olomouce pětihodinová debata. Nejvyšší orgán samosprávy dal transformaci zelenou, když uznal, že přinese lepší využití potenciálu divadla i filharmonie. Analýza tento postup označila za nejefektivnější z hlediska potenciálu šíře i kvality kulturní nabídky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii