Prokop (ANO): Odvolání starostky Zdeňkové bylo smutným, ale nutným krokem

09.12.2023 10:14 | Komentář

Zastupitelstvo Městské části Praha 11 po více než roce od voleb odvolalo starostku Šárku Zdeňkovou (HPP11).

Prokop (ANO): Odvolání starostky Zdeňkové bylo smutným, ale nutným krokem
Foto: Archiv O. Prokopa
Popisek: Ondřej Prokop

Hnutí ANO se k návrhu pirátských koaličních zastupitelů nakonec po velkém váhání připojilo. Hlavním důvodem byla zcela zjevná nekompetentnost Zdeňkové k vykonávání starostenské funkce.

„Ačkoliv by se to od nás jako od opozice možná čekalo, nemáme z této situace vůbec radost. Rukojmí v této situaci jsou totiž hlavně občané Prahy 11. Radnice je koaličními spory dlouhodobě paralyzovaná a starostka Zdeňková je bohužel příliš slabá na to, aby situaci dokázala řešit,“ odůvodnil konečné rozhodnutí svých kolegů za ANO zastupitel Prahy 11 a předseda pražské organizace hnutí Ondřej Prokop.

Šárka Zdeňková vedla kandidátku Hnutí pro Prahu 11 v posledních komunálních volbách. Na základě volebních výsledků nabídlo hnutí ANO Zdeňkové možnou koaliční spolupráci, ta však nabídku nijak nereflektovala a koalici složila s Piráty a Prahou 11 Sobě. Křehká koalice však zaznamenala první velkou ránu v dubnu, kdy byl z funkce nečekaně odvolán radní Jiří Dohnal (Piráti) a to díky rozhodnutí Ladislava Kose (HPP11), který se neočekávaně svým hlasem připojil k opozičnímu návrhu.

„Hnutí pro Prahu 11 jsme neustále nabízeli spolupráci alespoň v rámci našich společných programových priorit. Zdeňková ani její kolegové však naše nabídky nikdy ani nekomentovali. Mrzelo nás to, protože s HPP11 máme velké programové shody. Například obnovení dětské pohotovosti nebo řešení chátrající budovy bývalého kina Galaxie,“ dodal Prokop. Kromě toho ale podle něj bohužel dále narůstaly důkazy, že koaliční spory mezi HPP11 a Piráty ochromují běžné povinnosti radních městské části. Odvolání Zdeňkové tak zastupitelé za hnutí ANO považují za snahu najít cestu z bezvýchodné situace, aby radnice jedenácté pražské městské části začala znovu fungovat ve prospěch svých obyvatel a nebyla pouze politickým bojištěm. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy