Řádek (TOP 09): Město začíná postupně vybavovat fotbalový stadion

02.03.2023 10:46

Do poloviny letošního roku by měla být hotová stavba nové multifunkční fotbalové arény v Hradci Králové pro více než devět tisíc diváků. Stadion po kolaudaci poskytne základní zázemí pro fotbalová utkání.

Řádek (TOP 09): Město začíná postupně vybavovat fotbalový stadion
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

 Město nyní začíná areál dovybavovat tak, aby aréna byla připravená na plný provoz a do budoucna nabídla i jiné využití, než je fotbal. Zastupitelé na svém včerejším jednání rozhodli o rozšíření původní smlouvy na stavbu stadionu s dodavatelským sdružením firem o dovybavení gastroprovozu, úpravě skyboxů a ubytovacích kapacit v hodnotě 16,2 milionů korun bez DPH. 

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31652 lidí

Stavba stadionu bude v červnu dokončená tak, aby mohla být zkolaudovaná a mohl se zde hrát fotbal. Město ale areál staví jako multifunkční a projekt to umožňuje. „Pro jeho víceúčelové využití tak bude potřeba do budoucna ještě pro některé jeho funkce a zázemí dovybavit. Vedle nezbytného gastroprovozu, prostorových úprav skyboxů a zkvalitnění ubytovacích kapacit, o kterých včera zastupitelé rozhodli, budeme chtít postupně vybavit tělocvičny, dostavět venkovní amfiteátr či běžecký ovál, který známe z vizualizací,“ říká Lukáš Řádek, náměstek primátorky města pro investice. „Nejde tedy o zdražení stavby stadionu z důvodu nárůstu cen materiálů či nějakých neočekávaných víceprací. Město vědělo o tom, že do areálu bude potřeba investovat ještě další desítky milionů korun, aby byl plně funkční. Původní smlouva totiž neobsahuje celou řadu položek především v oblasti multifunkce stadionu, které bude třeba v budoucnu dopracovat a financovat. V tomto případě tak jde o nové požadavky města nad rámec původní smlouvy o dílo,“ uvádí náměstek Řádek.

Dodatek ke smlouvě se společnostmi Strabag, Geosan Group a D&D Elektromont, ve kterém si město stanoví dovybavení stadionu a různé dodatečné práce nad stanovený rozsah, je zcela v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek a vzhledem ke stále probíhající stavbě je i logickým řešením. „Zkoordinovat na staveništi dalšího dodavatele v době, kdy budou stavební práce vrcholit, by mohlo způsobit nemalé komplikace, takto je zmiňované dovybavení stadionu zcela v režii stavebního sdružení,“ vysvětluje náměstek Řádek.

Nový fotbalový stadion v Hradci Králové měl původně stát 568 milionů korun bez DPH. V rámci dovybavení stavby byla ale částka postupně navyšována. Zastupitelé na jaře loňského roku schválili pořízení IT vybavení do budovy jako je rack a wifi připojení za více než 3,6 milionu korun. Loni v červnu zastupitelé schválili další navýšení ceny, a to v částce 59 milionů korun z důvodu růstu cen stavebních materiálů a zadání dalších prací městem. Smlouva se stavebními firmami se v rámci tohoto navýšení rozšířila o demolici staré východní tribuny, místo které postaví parkoviště. Stavbaři se nad rámec původní smlouvy zavázali vybudovat také šatny pro mládežnické oddíly v zázemí stadionu a navýší počet míst k sezení z osmi tisíc na maximální kapacitu 9300 míst. V listopadu ještě zastupitelé schválili vybudování kanceláří a úpravu dispozice gastro za 2,9 milionu.

Po včerejším schválení dalšího dodatku ke smlouvě na stavbu fotbalového stadionu je hodnota této zakázky téměř 650 milionů korun bez DPH. „Pochopitelně město nemůže a rozhodně ani nechce donekonečna rozšiřovat a navyšovat objem práce, který je daný smlouvou vzešlou z tendru. Blížíme se zákonnému limitu patnácti procent z hodnoty zakázky, na další práce či dodávky vybavení stadionu pro dokončení plné multifunkce už bude město muset vypisovat nová výběrová řízení. Uděláme také maximum proto, aby město nebylo v dalším financování osamoceno. Aréna s pestrou nabídkou akcí a služeb bude sloužit minimálně celému regionu a například příspěvek Královéhradeckého kraje bychom velmi uvítali“ dodává náměstek Řádek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…