Rakušan (STAN): Chytrá karanténa se může dotknout velmi citlivých osobních údajů

07.04.2020 21:56

Projev na 44. schůzi Poslanecké sněmovny 7. dubna 2020 – projekt tzv. chytré karantény

Rakušan (STAN): Chytrá karanténa se může dotknout velmi citlivých osobních údajů
Foto: Facebook Víta Rakušana
Popisek: Vít Rakušan

Děkuji vám za slovo, vážený pane předsedající, vaším prostřednictvím děkuji panu kolegovi Kalouskovi, že jsme se nehádali o to, kdo promluví jako první.

Dámy a pánové, já jsem informoval zástupce jednotlivých politických klubů, a to všech ve sněmovně, ať už koaličních, nebo opozičních, o tom, že budeme navrhovat bod s názvem návrh na zřízení dočasné komise Poslanecké sněmovny pro dohled nad využíváním dat od mobilních operátorů, z platebních karet a dalších citlivých údajů v souvislosti se zavedením tzv. chytré karantény podle sněmovního tisku číslo 4723.

Můj návrh je, aby tento bod byl zařazen jako první bod 44. schůze. Dovolte mi krátce okomentovat tento návrh. Vláda ČR se rozhodla použít moderní instrument v souvislosti s pandemií koronaviru, a to spustit ambiciózní projekt tzv. chytré karantény. Projekt má sloužit primárně pro rychlé zachycení potenciálně nakažených, a je jistě chvályhodné, že se snažíme používat moderní metody v tom, abychom čelili epidemii koronaviru.

V praxi se jedná o využití dat od mobilních operátorů a z platebních karet právě k tomu, aby se v krátké době dalo vytrasovat, s kým se občan pozitivně testovaný na COVID 19 setkal, aby byla zabezpečena izolace všech potenciálně nebezpečných. Hlavním cílem chytré karantény je do tří dnů přesně vytrasovat pomocí elektronických dat všechny kontakty nakaženého. Tito lidé by pak měli být podrobeni testování.

K využití mobilních dat od operátorů a informací z platebních karet musí dát nakažený explicitní souhlas, ovšem tento souhlas bude poskytnuto pouze telefonicky. Následně bude s pomocí výše zmíněných dat a informací přímo od nakaženého vytvořena přibližně pětidenní vzpomínková mapa pohybu. V případě neudělení souhlasu bude tato mapa vytvořena bez pomocí dat od mobilních operátorů a bank. Je však nutné si uvědomit, že vědomé lhaní je v těchto případech právně postižitelné.

V souvislosti s postupem, která vláda představila, vidí předkladatelé hned několik momentů, které považujeme za riskantní, a mohou vést k nesprávnému nakládání s citlivými daty. Vedle Ministerstva zdravotnictví a Armády ČR se na projektu budou podílet i soukromé firmy, které budou zajišťovat přenos dat od mobilních operátorů do call centra. Dohled by měl probíhat jistě i nad tím, jak přesně funguje použitý software, zda bude plnit jen ty funkce, které se od něj očekávají, a jak vypadá zabezpečení celého sytému. Informace, které bude stát v rámci chytré karantény získávat, by měly být k dispozici jen po nezbytně nutnou dobu, a pak by měly být bezodkladně mazány.

V průběhu procesu může dojít také k odvolání souhlasu s prací s těmito daty, v tu chvíli je potřeba, aby data byla okamžitě smazána. V neposlední řadě je třeba dohlédnout na právní aspekty fungování celého systému. Nejde jen o souhlas s využitím dat, ale i například o zajištění mlčenlivosti těch, kteří se s daty budou seznamovat.

V této souvislosti navrhujeme zřízení dočasné komise Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR podle patřičných paragrafů s názvem Dočasná komise pro dohled nad využíváním dat od mobilních operátorů, z platebních karet a dalších citlivých údajů v souvislosti se zavedením tzv. chytré karantény. Tato komise by dohlížela na využití citlivých dat ze strany státu, funkční období komise předkladatelé navrhují do 31. 8. 2021.

V Poslanecké sněmovně už dnes existuje stálá komise pro kontrolu použití odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu, použití sledování osob a věcí, rušení provozu elektronických komunikací. Upozorňuji ovšem na právní aspekt, že je zřízena podle zákona číslo 273/2008 Sb., o Policii České republiky, a dle něj má také jasně vymezené pravomoci, do kterých by projekt takzvané chytré karantény jednoznačně nespadal.

Jedním z hlavních úkolů Poslanecké sněmovny je kontrola činnosti vlády České republiky. A protože se vláda rozhodla využívat pro trasování potenciálně nakažených tento ambiciózní projekt, který se ovšem může dotknout velmi citlivých osobních údajů obyvatel této země, vnímají předkladatelé ochranu těchto dat jako zcela zásadní krok směrem k zabezpečení soukromí obyvatel České republiky.

Anketa

Obstál prezident Zeman v koronavirové krizi?

87%
13%
hlasovalo: 16663 lidí

K využívání těchto dat se musí dle předkladatelů přistupovat vždy za jasně definovaných podmínek, zejména na jasně definovanou dobu a při dostatečné ochraně před zneužitím těchto dat. Mělo by být cílem Poslanecké sněmovny, aby plně dostála své úlohy a vládní kroky efektivně kontrolovala. K tomu může nejlépe sloužit institut dočasné komise. My v této souvislosti uvítáme zástupce všech parlamentních politických stran.

Tady chci upozornit, že takzvaná komise "velké ucho" pro odposlechy není reprezentována, respektive v ní nejsou zastoupeni členové všech politických klubů této Sněmovny. A my bychom rádi, aby v komisi nezasedali pouze političní reprezentanti, ale i nominanti odborní. Bude záležet zcela na zvážení toho kterého politického klubu ve Sněmovně, koho do dané komise nominuje.

Základním cílem komise je dohlížet nad tím, jak přesně bude docházet ke zpracování, jaká mobilní data a údaje z platebních karet budou opravdu využívána, jak bude s těmito daty nakládáno, kde přesně a jakým způsobem budou uchovávána, kdo přesně a za jakých podmínek k nim bude mít přístup a za jakých podmínek a v jakém čase bude docházet k jejich definitivní skartaci.

Dále bychom se rádi dozvěděli, v jaké formě získá příslušný orgán data od mobilního operátora a z banky. A samozřejmě je potřeba řešit i případná rizika, která mohou nastat už při samotném přenosu těchto dat do úložiště.

Dámy a pánové, dovolte mi prosím, abyste tento návrh nebrali jako návrh politický, protože jsem dopředu oslovil opravdu všechny kluby i s tím, že my vítáme zavedení chytrých prostředků a mechanismů při případném čelení té výzvě, kterou pro nás pandemie koronaviru v současné době znamená. Nicméně i v této době, v době nouzového stavu, v době, kdy je činnost Parlamentu prostě omezena už jenom tím, že se pohybujeme ve stavu legislativní nouze, je možná důležitější více než kdy jindy dát občanům naší země jistotu, že i v této chvíli se bude s jejich soukromím, s daty, které poskytnou, zacházet citlivě a nemůže dojít k jejich zneužívání.

Dovolte mi prosím, abych vás požádal o podporu tohoto návrhu a případně se těším s vašimi zástupci na spolupráci v rámci této dočasné komise Poslanecké sněmovny.

Děkuji vám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

6:04 Ostrá (SOCDEM): Jen další z řady „signálů”, které lidem vysílá pětikoalice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k náhradám ministra Beka za bydlení.