Richterová (Piráti): Pozdě, jako vždycky...

15.12.2021 10:01

Piráti v březnu navrhli očkování v lékárnách, Babišova vláda jej schválila v pondělí.

Richterová (Piráti): Pozdě, jako vždycky...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavnostní křest pirátské knihy Česko InsPIRATIvní za účasti místopředsedkyně Pirátů Olgy Richterové

Možnost očkování v lékárnách a zubních ordinacích včera schválila dosluhující vláda Andreje Babiše. 

Stalo se tak třičtvrtě roku poté, co se s návrhem na očkování v lékárnách obrátili Piráti na premiéra i tehdejšího ministra zdravotnictví Jana Blatného. Cílem Pirátů bylo navýšit očkovací kapacitu a zajistit dobrou dostupnost očkovacích center v regionech díky síti lékárenských zařízení.

„V době, kdy jsme s návrhem přišli, bylo alespoň jednou dávkou očkováno 15 procent populace a vzhledem k šíření nákazy se tempo vakcinace ukázalo jako nedostatečné. Ani dnes, rok po spuštění očkovacího systému, nedošlo k takovému proočkování populace, které by dokázalo postup epidemie zbrzdit jako v řadě jiných zemí. Včerejší krok vlády, který převzal i naši úpravu na dobrovolnou účast lékáren, proto považuji za důvodný, ale přišel pozdě – člověku se chce dodat "jako vždycky". Mohli jsme pomoci celé zemi před touto podzimní vlnou. Jenže Andrej Babiš si ani po dvou letech neuvědomil, že řešení covidu není soutěž v popularitě. Ještě minulý rok se našim návrhům smál a chtěl se místo covidu zabývat zahrádkářským zákonem. Nedávno také uvedl, že by politici neměli covid zneužívat k politikaření. Proč tak sám činí, to po celé dva roky nevysvětlil,“ uvedla po včerejším rozhodnutí vlády Olga Richterová, poslankyně Pirátů a místopředsedkyně poslanecké Sněmovny.

Piráti svůj návrh na dobrovolné zapojení lékáren, který v srpnu dostal odmítavé stanovisko Ministerstva zdravotnictví, připomněli opět v září v souvislosti s další nastupující vlnou nákazy. Opírají ho o fakt, že jednotlivých lékáren, které se podle svého uvážení mohou očkování účastnit, je v Česku kolem 3 tisíc. Pro mnoho občanů je tedy snazší podstoupit očkování právě tam než cestovat do měst a zdravotních center. Zároveň hustější síť vakcinačních míst znamená lepší rozprostření zájemců, méně shlukování, a tedy i méně příležitostí k šíření nákazy. V neposlední řadě, očkování v lékárnách je zcela standardní praxe v mnoha zemích Evropy, od sousedního Polska, přes Francii a Velkou Británii až po Portugalsko. Není důvod se v dobrých přístupech v zahraničí neinspirovat. Každý lékárník, který se do systému zapojí, projde patřičným školením.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…