Richterová (Piráti): Podporuji polské ženy v boji za základní práva

27.11.2021 22:09 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k potlačování základních lidských práv polských žen

Richterová (Piráti): Podporuji polské ženy v boji za základní práva
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Olga Richterová

Podepsala jsem proto otevřený dopis naší pirátské poslankyně Kláry Kocmanové, který je adresován polské vládě. Cílem je, aby se přestala podílet na vytváření atmosféry strachu, a umožnila ženám právo volby a právo na adekvátní zdravotní péči.

A co že se to v Polsku vlastně konkrétně děje? Od té doby, co je tam u moci konzervativní vláda vedená stranou Právo a spravedlnost, paradoxně čelí polský právní stát neustálým útokům a spravedlnosti se mnozí nedoberou.

Terčem tamních konzervativců je jak nezávislost soudů, svoboda médií, ale také základní lidská práva. Ta byla obzvláště silně zpochybněna prosazením zákona, který ženám téměř bez výjimky zakazuje potraty. Zákon je obzvlášť kontroverzní, protože považuje za nelegální i potraty, ke kterým by se žena rozhodla z důvodu poškození plodu a kdy může být těhotenství také rizikem pro zdraví ženy.

Anketa

Je v pořádku, když politik zbohatne na dotovaných solárních elektrárnách či jiných dotovaných obnovitelných zdrojích energie?

hlasovalo: 28386 lidí

Kam až to může vést, ukázala nedávná tragická událost. Třicetiletá Izabela byla hospitalizovaná v nemocnici vzhledem ke komplikacím spojeným s nošením plodu s diagnostikovanými vadami. Lékaři však odmítli těhotenství s vážně nemocným dítětem ukončit a rozhodli se čekat, až plodu přestane bít srdce samovolně. Během toho ale Izabela dostala septický šok a zemřela.

Následně opět vyšli lidé v Polsku do ulic v rámci masivních protestů proti omezování práv žen, aby už ani jedna nemusela takto zbytečně zemřít. Moc bych si přála, aby se to podařilo vybojovat, a věřím, že podobné zákony přestanou blokovat práci zdravotníků i jinde ve světě.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…