Ropková (ČSSD): Pomoc ženám bez domova nebo ztrátou bydlení ohroženým byla dlouho opomíjená

18.11.2015 22:54

Problematice bezdomovectví byla věnována středeční odborná konference uspořádaná Magistrátem hl. m. Prahy. Při této příležitosti představujeme několik projektů, jejichž finanční podporu na svých posledních zasedáních odsouhlasila Rada hl. m. Prahy.

Ropková (ČSSD): Pomoc ženám bez domova nebo ztrátou bydlení ohroženým byla dlouho opomíjená
Foto: Hans Štembera
Popisek: Irena Ropková, radní hlavního města Prahy pro oblast školství a sociální politiky

V Praze v současnosti žije více jak 4 000 osob bez přístřeší všech věkových kategorií, necelá polovina z nich patří do kategorie zjevného bezdomovectví. „Většina, přibližně 70 procent bezdomovců v Praze, je z jiných krajů republiky nebo jde o cizince. Praha tak tento problém řeší v podstatě za celou republiku,“ poznamenal Patrik Nacher, předseda Výboru pro výchovu a vzdělávání ZHMP, jenž má na starosti i sociální politiku.

Pomoc těmto lidem jednou z priorit hlavního města. Rada tak během svých posledních jednání schválila hned několik tisků, které podporují rozvoj služeb v této oblasti.

V prvé řadě se jedná o rozvoj azylových domů. Na Praze 1 jde o rekonstrukci střediska pomoci ženám, které by nově mělo mít kapacitu až 50 míst. Počet žen bez domova je v Praze odhadován na 300 – 400 a šance na návrat do běžného života je u nich mnohem vyšší než u mužů. Celkem na tuto akci Rada odsouhlasila investiční dotaci pro městskou část ve výši 4 765 tis. korun.

„Pomoc ženám bez domova nebo ztrátou bydlení ohroženým byla dlouho opomíjená. Ženy přitom vyžadují v mnoha ohledech odlišný přístup a jejich počet v rámci bezdomovecké komunity v Praze není zanedbatelný. Tvoří přibližně čtvrtinu všech lidí bez domova,“ uvedla Irena Ropková, zastupitelka hl. m. Prahy, která spolupracuje s náměstkem primátorky Petrem Dolínkem v oblasti sociální politiky a školství.

Ve středu 18. listopadu radní projednali investiční dotaci pro městskou část Praha 5, na jejímž území vznikne azylový dům pro akutně a chronicky nemocné osoby bez přístřeší. Současná kapacita umožňující umístění lidí bez domova po propuštění z nemocnice je zcela nedostatečná. Přitom dobrý zdravotní stav je nezbytnou podmínkou pro návrat do společnosti. Na tento projekt souhlasí radní s poskytnutím dotace ve výši 5 000 tis. korun.

„Povinností lékaře je poskytnout pomoc každému, kdo ji potřebuje. Jenže lidé bez domova po ošetření akutních problémů většinou opět končí na ulici, kde v mnoha případech dojde k návratu zdravotních komplikací. Proto je nutné těmto lidem poskytnout dočasné útočiště minimálně do doby, než dojde k celkovému vyléčení,“ vysvětlila Ropková.

Rozšíření se dočká také samotná zdravotní péče pro bezdomovce. Na základě žádosti organizace Naděje, která se dlouhodobě zabývá pomocí lidem bez domova, souhlasí radní s poskytnutím dotace 369 tis. korun na zřízení zubní ordinace v nízkoprahovém centru u Bulhara. Dalších 195 tis. korun pak poputuje na její vybavení. Dostupnost stomatologické péče hraje významnou roli v procesu začleňování, především pak řeší akutní obtíže se zuby, na které si klienti Naděje často stěžují. Očekávaná návštěvnost ordinace je 600 – 900 klientů ročně.
„Pomoc lidem v nouzi nesmí být ohrožena politickým handrkováním. Je to naše morální povinnost a na to nesmíme zapomínat,“ uvedl po jednání Rady hl. m. Prahy Petr Dolínek, náměstek primátorky, který má v současnosti ve své gesci oblast sociální politiky. Ten zároveň vyzdvihl úlohu odborných konferencí na téma bezdomovectví. Jedna z nich právě ve středu probíhala pod hlavičkou pražského magistrátu. „Samotné odborné konference považuji za nezbytný nástroj ke sdílení informací a zkušeností při řešení daného problému. Jsem rád, že se město zhostilo úlohy pořadatele se ctí a uspořádalo tuto akci právě nyní. S blížící se zimou se totiž stává téma bezdomovectví mnohem aktuálnějším,“ dodal Dolínek.

Na konferenci bylo otevřeno téma spravedlivé distribuce sociálních služeb pro lidi bez domova v rámci celé Prahy. Toto téma ještě ve funkci radní hl. m. Prahy nastolila Irena Ropková. Aby mohla být spravedlivá distribuce realizována jako obecný trend, je potřeba úzce spolupracovat s městskými částmi. „Městské části by měly být vzájemně solidární. Pokud bude pomoc koncentrována jen na několika málo místech, budou se do těchto míst lidé bez domova soustředit, což neúměrně zatíží okolí. Je nutné sociální služby rozptýlit na širším území Prahy,“ uvedla během konference Irena Ropková, zastupitelka hl. m. Prahy. Cílem města by tak podle ní mělo být spravedlivé přerozdělení poskytovaných služeb mezi více městských částí.

Řada městských částí již s MHMP na řešení spolupracuje. „Například Praha 5 a Praha 7 vyčlenily byty do programu Z ulice do bytu, další městské části se zapojují do terénního programu pomoci lidem bez domova spolufinancovaného z městského rozpočtu,“ uzavřela Ropková.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…