Rozvoral (SPD): Čtyři z pěti občanů se obávají vládního daňového balíčku – SPD ho odmítá!

09.09.2023 6:11 | Komentář

Další nehorázný krok Fialovy vlády proti všem našim občanům spočívá v opatřeních, které vládní pětikoalice na sílu protlačuje Poslaneckou sněmovnou v rámci daňového balíčku.

Rozvoral (SPD): Čtyři z pěti občanů se obávají vládního daňového balíčku – SPD ho odmítá!
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Současná vláda namísto toho, aby v této pro občany tíživé době jim pomáhala lépe zvládat těžké období, jim ještě jejich situaci ztěžuje. Tento nežádoucí stav potvrzují i zveřejněná data z provedeného srpnového průzkumu společnosti Generali Investments. Z celkového počtu tisíce respondentů (občanů České republiky) jich celkem 81 procent uvedlo, že se obávají dopadů tzv. konsolidačního balíčku, což pocítí ve svých peněženkách. Nejvíce se občané bojí navyšování DPH u vybraných produktů, komodit a služeb.    

Hnutí SPD už od samého počátku odmítá celý vládní daňový (tzv. konsolidační) balíček, neboť ve skutečnosti se jedná o nejrozsáhlejší zvýšení daní v historii samostatné České republiky. V balíčku představitelé vládnoucí pětikoalice například navrhují zvýšit všechny typy existujících daní a povinných pojistných odvodů. Nechceme vládní daňový balíček jako celek, ale když už je navržen a v Poslanecké sněmovně projednáván, tak se ho alespoň svými pozměňovacími návrhy snažíme zmírnit a některé návrhy zcela z vládní novely zákona, kterou se mění některé zákony v souvislosti s konsolidacích veřejných rozpočtů, vypustit.

Například navrhujeme z daňového balíčku vypustit zvyšování odvodů živnostníků na sociální pojištění a ustanovení a změny zákona vedoucí ke zrušení slevy na manžela (manželku), slevu na pracujícího studenta, slevu na umístění dítěte v předškolním zařízení (školkovné), a dále jakékoli úpravy a změny v nastavení systému daně z nemovitých věcí, změny sazby této daně, její indexaci a změny v mechanismu jejího výběru a rozpočtového určení. Ponechat navrhujeme v současném stavu zákona o rozpočtovém určení daní upravující podíl samosprávných celků, krajů a obcí, na vybraných daních z příjmu fyzických a právnických osob pro roky 2024 a 2025.

Navrhujeme také zrušit změnu „zákona o dani z přidané hodnoty“, také „změnu zákona o daních z příjmů“. Též požadujeme zrušení navrhovaného zvýšení sazby daně z příjmu právnických osob z 19 na 21%. Zásadně odmítáme znovuzavedení nemocenského pojištění pro zaměstnance. V současné době platí nemocenské pojištění za zaměstnance jeho zaměstnavatel. Vláda ale navrhuje, aby pojištění platili nově i zaměstnanci, a to ve výši 0,6 procent čisté mzdy.

Pozměňovací návrhy jsme podali i k nově stanoveným daním, kdy například nesouhlasíme se zvýšením daně z přidané hodnoty na 21 % u palivového dřeva, pilin, dřevěné štěpky a pelet. Jako paradox vnímáme například to, že vládní návrh vyčlenil ze snížené sazby ve stravovacích službách nealkoholické nápoje a zařadil je do sazby základní, což v reálu bude znamenat, že některé nealkoholické nápoje budou dražší než nápoje alkoholické.

V krátkosti jsem představil některé z našich pozměňovacích návrhů, pomocí kterých chceme zmírnit další finanční zátěž, chystanou na naše občany formou daňového balíčku. To, co předvádí Fialova vláda, nemá obdoby, a už je opravdu na čase, aby skončila. Bude-li hnutí SPD součástí příští vlády, tak se bude snažit zjednat v těchto věcech nápravu.

Převzato z profilu politika.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…