Rozvoral (SPD): Nakládání s veřejnými prostředky musí být transparentní a hospodárné

14.04.2020 9:17

Výroční zpráva NKÚ za rok 2019 kritizuje nízkou výkonnost veřejné a státní správy i špatné hospodaření.

Rozvoral (SPD): Nakládání s veřejnými prostředky musí být transparentní a hospodárné
Foto: archiv
Popisek: Radek Rozvoral, SPD

Zveřejněná výroční zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) za loňský rok kritizuje veřejný sektor v České republice pro jeho nečinnost v oblastech digitalizace a nehospodárné vynakládání státních financí, což má za následek podání šesti trestních oznámení. Nejvíce pochybení jde na vrub resortům, v jejichž čele stojí ministři za ČSSD. 

Hnutí SPD velmi vítá, že v České republice působí instituce, která má oprávnění ke kontrole hospodaření se státním majetkem a s finančními prostředky vybíranými na základě zákona ve prospěch právnických osob, plnění příjmových a výdajových položek státního rozpočtu a také hospodaření s prostředky poskytnutými České republice ze zahraničí. Závěry zhodnocené ve zprávách NKÚ plně respektujeme a požadujeme, aby kontrolní činnost tohoto úřadu byla ještě rozšířena o další subjekty, jako například o Českou televizi a Český rozhlas. NKÚ je dobrý nástroj kontroly vynakládání našich financí. Ve zprávě jsou také trestní oznámení, které tento úřad podal. Hned v lednu 2019 to byla dvě, a to na nezákonné praktiky na Ministerstvu práce a sociálních věcí, které spravuje ministryně Jana Maláčová z ČSSD. Jedná se o velmi závažná pochybení, které mají dopady i v současnosti a z tohoto důvodu žádáme okamžité odstoupení Maláčové z pozice ministryně.

Tvrzení, které je uvedeno v perexu článku, se objevilo ve výroční zprávě NKÚ za loňský rok, která byla oficiálně zveřejněna počátkem dubna letošního roku. Pod 130 stránkovou zprávou je podepsán Miloslav Kala, prezident NKÚ. Uvedu některé zveřejněné nedostatky v rámci tří vybraných kapitol. V kapitole „příjmy státu“ zůstává limitujícím faktorem vyšší efektivnost správy daní, složitost a náročnost daňového systému a nedostatky v její elektronizaci. Při rozšiřování současného systému o elektronickou evidenci tržeb (EET) se nejvýznamnější nedostatky týkaly nehospodárně vynaložených prostředků ve výši 428 mil. Kč v souvislosti s EET, kontrolním hlášením a dalším rozvojem IS a dále při zadávání veřejných zakázek, když v kontrolovaném období byla téměř polovina zakázek zadána bez soutěže. V této souvislosti zmíním, že poslanci SPD hlasovali proti zavedení další vlny EET pro nejmenší živnostníky, a ani v minulosti nepodporovali zavádění EET. Zde SPD prosazuje německý model, což znamená, že jsme pro podporu živnostníků a zároveň chceme, aby se daně platily – místo EET prosazujeme zavedení jednoduché paušální daně. 

V kapitole „sociální služby a zaměstnanost“ se ve zprávě konstatuje, že dlouhodobá udržitelnost systému podpory sociálních služeb závisí na provedení zásadních opatření v jeho nastavení a je třeba zacílit na skutečně potřebné. NKÚ upozorňuje, že bez realizace adekvátních opatření v nastavení systému sociálních služeb nebude stát schopen v budoucnu systém profinancovat a udržet ve stávající podobě, a to především z důvodu demografického vývoje. V mnoha programech, které běží na současném MPSV v čele s Janou Maláčovou z ČSSD, byly ze strany NKÚ zjištěny závažné nedostatky, a to jak na systémové, tak na projektové úrovni, které významně snížily účelnost a efektivnost poskytnuté podpory, viz např. program zaměřený na boj proti chudobě a na podporu zaměstnanosti mladých. Největší problémy na tomto ministerstvu jsou provázány na IT služby, které zde přetrvávají ještě od dob z minulého volebního období, kdy ho řídila ministryně Michaela Marksová (ČSSD).

Dle NKÚ MPSV selhalo při budování IT systémů pro výplatu dávek a byly odhaleny problémy týkající se veřejných zakázek a smluv nebo velmi vysoké využívání externích firem. Resort podle kontrolorů porušil rozpočtovou kázeň za 737 milionů korun a v této souvislosti podal NKÚ dvě trestní oznámení. Ministerstvo svou pasivitou podle kontrolního úřadu fakticky zůstalo závislé na externích dodavatelích informačních služeb, když koncem loňského listopadu MPSV prodloužilo smlouvu se společností OKsystem na další dva roky. Prodlení ve spuštění nových informačních systémů představuje podle kontrolorů nehospodárné výdaje pro státní rozpočet. Každý měsíc, kdy běží stávající systémy, zaplatí Česká republika podle odhadů NKÚ o 30 milionů více v porovnání s cenou, kterou by mohla platit, kdyby byly nové systémy v provozu. Problémy provázely i služby systémové integrace. Podle NKÚ se tím ministerstvo dopustilo porušení rozpočtové kázně za více než 172 milionů korun. Další nedostatky se týkaly například konzultačních a externích služeb v hodnotě 8,5 milionu korun, které MPSV zadávalo opět bez soutěže. Pokud by na strategii pracoval stejný počet zaměstnanců ministerstva, vyšla by podle kontrolorů přibližně na 1,1 milionu korun.

V kapitole „zemědělství“, které též řídí ministr za ČSSD, se i přes dlouhodobý významný nárůst dotací do živočišné výroby státu nedaří plnit strategické cíle, zejména zvyšovat míru soběstačnosti v produkci masa, a i přes miliardové škody způsobené suchem stále chybí zásadní opatření pro boj s tímto velkým problémem. Jedním z hlavních cílů státní politiky v oblasti zemědělství je trvale udržitelné potravinové zabezpečení a dosažení přiměřené soběstačnosti v produkci základních tuzemských komodit. Dlouhodobým problémem v úsilí ČR ve zvýšení produkce a soběstačnosti je živočišná výroba, ve které i přes nastavená opatření a cílenou finanční podporu nedochází k trvalému zlepšení. Naopak ČR postupně ztratila soběstačnost v produkci některých základních komodit, zejména vepřového, drůbežího masa a vajec.

Hnutí SPD požaduje, aby se uvedenými závěry zabývala vláda a přijala opatření k nápravě. Nabízené výstupy v podobě kontrolních závěrů tak podávají důležitou zpětnou vazbu na legalitu, účelnost, hospodárnost a efektivnost hospodaření státu s veřejnými prostředky. Činnost NKÚ vychází přímo z Ústavy České republiky, která zaručuje jeho nezávislost na moci zákonodárné, výkonné i soudní. NKÚ tím představuje jeden z nezastupitelných prvků parlamentní demokracie.

Převzato z profilu.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

20:07 Senátor Canov: Nejčernější den v historii Senátu

Nevídaný skandál ve věci návrhu novely Občanského zákoníku (známé pod názvem „Manželství pro všechny…