Rozvoral (SPD): Oprávněné požadavky stávkujících plně podporujeme

24.11.2023 23:08 | Komentář

V pondělí 27. listopadu proběhne napříč celou Českou republikou protestní stávka nespokojených občanů, kteří chtějí tímto způsobem donutit současnou pětikoaliční vládu, aby už konečně začala něco konat ku prospěchu našich občanů.

Rozvoral (SPD): Oprávněné požadavky stávkujících plně podporujeme
Foto: Archiv Radka Rozvorala
Popisek: Radek Rozvoral

Hnutí SPD hájí zájmy všech našich slušných a pracujících občanů, rodin s dětmi, seniorů a zdravotně postižených občanů. Nesouhlasíme s politikou prosazovanou vládní pětikoalicí, která tvrdí, že z důvodu snížení zadlužování České republiky musela přijmout celou řadu opatření – viz opatření vyplývající z daňového balíčku. Jeho přijetím se všem našim občanům opět navýší jejich výdaje na chod domácností, a navíc nemohou očekávat zvyšování platů.

V hnutí SPD tvrdíme, že vláda neumí efektivně řídit náš stát, a svou neschopnost tak přenáší na naše občany, kterým stále zhoršuje podmínky pro jejich každodenní život. Proto plně podporujeme konání pondělní stávky a další protestní akce proti krokům vlády, vyhlášené Českomoravskou konfederací odborových svazů (ČMKOS).

Podle vyjádření předsedy ČMKOS Josefa Středuly se do stávky zapojí víc než polovina z 270.000 odborářů a odborářek z 31 svazů, které centrála zastřešuje. Mezi nejvíce aktivní patří školské odbory, které vyhlásily na tento den celodenní stávku základních, středních a mateřských škol, k níž se už přihlásila polovina z celkem 5.374 mateřských, 4.261 základních a 1.294 středních škol. Požadují více peněz pro školství a kritizují, že má o dvě procenta klesnout objem peněz na výdělky nepedagogických pracovníků, což jsou např. kuchaři, hospodáři škol, školní psychologové nebo IT pracovníci.

Radek Rozvoral

  • SPD
  • Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • poslanec

Nelíbí se jim ani návrh vládního nařízení, který by měl snižovat maximální počty hodin výuky, financované ze státního rozpočtu. Ke stávce se připojí i 13 fakult veřejných vysokých škol, které hodinovou výstražnou stávkou od 12:00 do 13:00 hod. podpoří požadavky pracovníků v regionálním školství. Část stávkujících pracovníků škol se také zúčastní pochodu v Praze a demonstrace na Malostranském náměstí.

Anketa

Podporujete stávku ČMKOS?

hlasovalo: 21865 lidí

Hodinovým zastavením výroby se do pondělní stávky proti vládním krokům zapojí stovky firem z průmyslu, celkem může jít až o milion zaměstnanců. Protesty proti konsolidačnímu balíčku chystají podpořit například odboráři pracovníků v energetice a chemickém průmyslu. Do akce odborů se zapojí i zaměstnanci z dřevařských a lesnických firem nebo podniků, které se věnují vodnímu hospodářství, stávkovat též budou zaměstnanci ve zdravotnictví nebo v dopravě, připojil se také odborový svaz potravinářů.

V automobilce Škoda Auto se výroba zastaví ve všech výrobních závodech na dvě hodiny. Protestující z ranní i odpolední směny budou pracovat o hodinu méně, neodpracovanou hodinu vykážou jako překážku na straně zaměstnance. Na třídě Václava Klementa v Mladé Boleslavi se od 12:00 hod. uskuteční happening, na kterém odboráři očekávají účast nejméně 8.000 zaměstnanců i veřejnost.

Předseda odborářského svazu KOVO Roman Ďurčo se k plánované stávce vyjádřil, že se v pondělí budou konat meetingy v jednotlivých provozech, ale velký počet členů přijede na demonstraci do Prahy na Malostranské náměstí od 13:00 hodin. Dva autobusy vypraví například z Třineckých železáren, do hlavního města dorazí i lidé jihlavského výrobce autodílů Bosch Powertrain. Protesty přijedou podpořit i zástupci automobilky Hyundai v Nošovicích.

Fialova vláda problémy pracujících neřeší, a proto je dobře, že lidé vyjdou do ulic, aby tím demonstrovali svou nespokojenost. Tato vláda musí skončit. Pro hnutí SPD jsou naši občané, na rozdíl od současné vlády, na prvním místě!

Článek byl převzat z Profilu Radek Rozvoral

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

12:06 Hejtman Kuba: Až se v prosinci otevře dálnice, budou moci Budějčáci užívat i novou komunikaci

Slavnostním poklepem na základní kámen byla v úterý 23. dubna 2024 zahájena 6. etapa výstavby zanádr…