Rys (STAN): Preferujeme dotace na „tvrdé“ projekty

20.01.2015 11:16

Představitelé hnutí STAN a spolupracující starostové obcí Moravskoslezského kraje čekají na vyhlášení dotačních programů v rámci programového období EU na léta 2014-2020. Starostové se shodují, že pokud čerpat dotace, pak především z programů, které umožňují rozvoj obecní infrastruktury.

Rys (STAN): Preferujeme dotace na „tvrdé“ projekty
Foto: Redakce
Popisek: Starostové a nezávislí

Česká republika v loňském roce vstoupila do dalšího programového období EU, které dává v průběhu let 2014-2020 možnost čerpání finančních prostředků v celkové výši bezmála 660 mld. Kč. Kromě skutečnosti, že bylo sloučeno sedm regionálních operačních programů do jednoho – Integrovaného regionálního operačního programu, čekají obce ještě další podstatné změny, například pokud jde o pravidla pro čerpání dotací.

Změny však lze očekávat i v oblasti zaměření jednotlivých dotačních programů. Jak konkrétně se promítnou například do možností investovat s pomocí evropských peněz do obecní infrastruktury, to starostové zatím nevědí. „Stát dal ve známost programový rámec a my nyní netrpělivě čekáme na to, co konkrétně se bude vyhlašovat,“ konstatoval krajský tajemník STAN a starosta Bruntálu Petr Rys.

Mezi starosty však zaznívá obava, že obce si v současném programovém období „sáhnou“ na méně peněz určených pro investiční projekty. „Prozatímní signály bohužel hovoří o tom, že bude kladen menší důraz na 'tvrdé' projekty. Jenže právě ty nejvíce potřebujeme, ty totiž pomáhají vytvářet podmínky pro reálný rozvoj našich měst a obcí,“ dodal Petr Rys.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: STAN

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…