Šafránková (SPD): Vláda ničí systém dobrovolného penzijního spoření

13.06.2023 20:02 | Komentář

Vláda navrhuje v rámci dalšího kola opatření, které nazývá důchodovou reformou, výrazné zhoršení a zpřísnění podmínek státní podpory dobrovolného penzijního připojištěn a doplňkového spoření občanů v tzv. třetím důchodovém pilíři

Šafránková (SPD): Vláda ničí systém dobrovolného penzijního spoření
Foto: Archiv Lucie Šafránkové
Popisek: Lucie Šafránková, poslankyně SPD

Konkrétně se má jednat o významné omezení - a v některých případech i o zrušení - státních příspěvků. Vláda chce například úplně zrušit státní podporu tohoto typu zajištění na stáří pro důchodce a občany nad 65 let věku, což je diskriminační a možná až protiústavní, a rovněž chce zvýšit povinnou měsíční výši úložky, od které je poskytován státní příspěvek, z 300 na 500 korun.  Vláda chce i prodloužit minimální povinnou spořicí doby pro nárok na vyplacení státního příspěvku z pěti na deset let.

To všechno jsou demotivující opatření, která oslabí ochotu občanů spořit sobě, nebo svým dětem a vnukům, na penzi.

Chceme výrazněji podpořit dobrovolné spoření na důchod

Hnutí SPD naopak navrhuje rozšíření a zvýšení státní podpory penzijního připojištění a spoření. Státní příspěvky bychom poskytli i při měsíčních úložkách nižších než 300 korun, a více bychom jejich prostřednictvím podpořili penzijní připojištění a důchodové spoření nízkopříjmových pracujících a mladších občanů.

Protestují i experti - hrozí rozpočtové škody

Proti vládním návrhům v této oblasti protestuje například i Asociace penzijních společností, která argumentuje jejich negativním dopadem na finanční stabilitu penzistů i na penzijní fondy.  

Tato asociace například uvádí, že odebrání nároku na státní příspěvek osobám starším 65 let a v důchodovém věku, které si na důchod v různých fondech spoří, způsobí odchod více než jednoho milionu plátců ze systému penzijního připojištění a spoření, následný nucený výprodej státních dluhopisů, a tím i ohrožení stability celého dluhopisového trhu i zvýšení nákladů na  obsluhu státního dluhu.

Odmítáme i výrazné omezení státní podpory stavebního spoření, kde chce vláda a ministr financí Zbyněk Stanjura také výrazně snížit státní finanční podporu na polovinu současného stavu, co se týče procenta naspořené částky i částky příspěvku. Vláda chce rovněž zrušit osvobození státního příspěvku ke stavebnímu spoření od daně z příjmů.

Všechny zmíněné vládní návrhy považujeme za škodlivé a ohrožující stabilitu našeho důchodového systému i systému veřejných financí.

Převzato z profilu političky.

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně

Článek byl převzat z Profilu Bc. Lucie Šafránková

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Petr Bendl byl položen dotaz

Pomoc zemědělcům

Dobrý den, jste pro pomoc zemědělcům kvůli nepřízni počasí? Já to narovinu nechápu. Proč se pořád zemědělci tak podporují? Netvrdím, že to mají lehké, ale kdo to má dnes snadné? A podporují se snad jiná odvětví, protože se jim nedaří? Neměli by se zemědělci na takovou situaci připravit a třeba nějak...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Vy jste kultivovaným způsobem dávali sůl do koaličních ran

15:14 Ministr Blažek: Vy jste kultivovaným způsobem dávali sůl do koaličních ran

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny 22. května 2024 k insolvenčnímu zákonu