Šafránková (SPD): Zvýšení rodičovského příspěvku

17.05.2023 19:02

Projev na 65. schůzi Poslanecké sněmovny 17. května 2023 ke zvýšení rodičovského příspěvku.

Šafránková (SPD): Zvýšení rodičovského příspěvku
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslankyně SPD Lucie Šafránková

Děkuji vám za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já si myslím, že těch deset minut nevyužiju, ale dovoluji si navrhnout na program této schůze Sněmovny předřazení projednání dvou bodů, které dlouhodobě považuji za zásadně důležité z hlediska nutnosti a potřeby akutní pomoci dvěma ze sociálně nejohroženějších skupin našich spoluobčanů.

Za prvé se jedná o zvýšení příspěvku na péči pro lidi se zdravotním postižením a tady jde o bod 31, což je sněmovní tisk číslo 9, návrh SPD na změnu zákona o sociálních službách. A jde o návrh, jak už jsem říkala, který jsem podala již v říjnu v roce 2021 hned po volbách. A jedná se o zvýšení příspěvku na péči zdravotně postiženým občanům závislých na péči jiných osob v prvním a druhém stupni závislosti.

Tyto příspěvky se naposledy zvyšovaly před hrozivými osmi lety. A všichni si dobře pamatujeme, jak loni v prosinci zde ve Sněmovně vládní poslanci tím, že se nepřihlásili do hlasovacích zařízení, ačkoliv byli v sále přítomni, záměrně zablokovali možnost tento zákon řádně projednat v prvním čtení. Pokud by se tehdy zachovali v zájmu zdravotně postižených, mohl by být tento návrh zákona již nyní Sněmovnou klidně schválen, mohl by platit a pomohl by tak našim zdravotně postiženým spoluobčanům.

Ještě doplním a je to velmi důležité, že vláda rovněž od letošního ledna změnou úhradové vyhlášky zvýšila ceny všech sociálních služeb pro tyto zdravotně postižené občany, což vede opět jen k dalšímu zhoršení kvality jejich životů i ke zhoršování, zároveň samozřejmě s tím, i jejich zdravotního stavu, což je na tom celém to nejhorší.

Možná někdo z vás nevíte, kolik činí příspěvek na péči pro zdravotně postižené dospělé osoby v prvním stupni závislosti, tedy pro osoby, které nejsou schopny vykonávat až čtyři základní životní potřeby. Vážené kolegyně, vážení kolegové, je to pouhých 880 korun měsíčně. Já si dovolím zařadit tento bod jako první bod dnešního jednání nebo případně bych ho ráda napevno zařadila zítra v 11 hodin.

A dále si dovolím navrhnout zvýšení rodičovského příspěvku, což je bod číslo 80, sněmovní tisk 266. A je to také návrh SPD a tentokrát na změnu zákona o státní sociální podpoře. Jak už jsem řekla, tak se jedná o návrh na zvýšení rodičovského příspěvku a na zavedení jeho každoroční automatické valorizace přímo do zákona. Naše rodiny s nejmenšími dětmi jsou jednou z nejohroženějších sociálních skupin, což platí nyní o to více i vzhledem k vysoké inflaci, která reálnou hodnotu rodičovského příspěvku sráží hluboko pod jeho úroveň z roku 2020, kdy byl naposledy zvýšen.

Uvědomme si, prosím, že souhrnná inflace za poslední roky tvoří zhruba 30 % a také to, že jestli bude aplikován do praxe tak zvaný vládní konsolidační balíček z minulého týdne, přijdou rodiny s nejmenšími dětmi ročně až o dalších 42 000 korun, což je součet roční výše slevy na manželku či manžela v domácnosti a školkovné, které chce vláda bez milosti a bez náhrady zrušit.

Takže já tento bod navrhuji zařadit jako druhý bod dnešního jednání, případně napevno zítra ve 12 hodin. Děkuji a prosím vás o podporu těch dvou důležitých návrhů zákona.

Bc. Lucie Šafránková

  • SPD
  • poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro sociální politiku
  • poslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Rakušan: Vám, co byste se mnou rádi vyběhli... nějaký společný běh vymyslíme

17:04 Ministr Rakušan: Vám, co byste se mnou rádi vyběhli... nějaký společný běh vymyslíme

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k běhání.