Schillerová (ANO): Byl tu covid, připomínám. Předtím jsme měli vyrovnané přebytkové finance

05.05.2022 21:01

Projev na 21. schůzi Poslanecké sněmovny 5. května 2022 ke zdražování energií.

Schillerová (ANO): Byl tu covid, připomínám. Předtím jsme měli vyrovnané přebytkové finance
Foto: Archiv Aleny Schillerové
Popisek: Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová

Děkuji, pane místopředsedo. No, pane ministře Síkelo, já začnu pozitivně. (Hlas: Jako vždy.) Ano, přesně tak. Ale to bude velmi krátké. Ohodnocuji pozitivně to, že jste vystoupil, protože chodíte tady už hodinu jako lev v kleci, já se na vás dívám z té první řady, rozumím, oceňuji to, že jste vystoupil. Co už neoceňuji, že jste v podstatě nic neřekl.

Karel Havlíček tam nic nedělal, nic vám nezanechal, nic vám nepředal, on tam zřejmě asi jenom seděl a četl si noviny, podle vašich slov. Vy se chvilku věnujete financím, chvilku mluvíte o MPO, ale správně to řekla teď moje kolegyně Jana Mračková Vildumetzová, místopředsedkyně Sněmovny. V podstatě pojďte říct, co budete dělat. Toto už skutečně vám příliš dlouho nevydrží. Já vám tady také mohu šermovat čísly a říct vám, že dluh vzrostl za vlád ODS o více než 16 % HDP. Za vlád, kde bylo hnutí ANO, mělo Ministerstvo financí něco přes dvě procenta HDP. A zasypu vás takovýmito čísly, kterých mám mraky. Zase vám zopakuji, že jsme šestá nejméně zadlužená země Evropské unie. A tempo zadlužení už na mě nevytahujte, prosím vás. Ano, v roce 2021 bylo třetí nejvyšší, protože bylo moje rozhodnutí na základě doporučení expertů MF a já jsem vždycky dala na experty, protože dělali svou práci špičkově, předfinancovat se než se zvednou dramaticky úroky. To se určitě z dlouhodobého hlediska vyplatilo a dnes máte díky tomu o jednu vrásku méně. Za tím rozhodnutím si stojím.

Za ty dva roky covidu, a nezapomínejte, byl tu covid, připomínám, covid! Předtím jsme měli vyrovnané přebytkové finance. Třetí nebo čtvrté nejlepší. A přišel covid. Tak, jako vy jste teď v krizi také velmi složité. A my čekáme. Když se vám nelíbí to, co navrhujeme, a znovu opakuji, jsme opozice, tak předložte vaše návrhy, ale řekněte těm lidem, co budete dělat. To tady nezaznělo a nikdo z vás s žádnými konkrétními návrhy nevystoupil. Co jste zatím udělali? Korunu padesát spotřební daně od 1. června? Kdo to pocítí? Nikdo! A další pomoc? Kapka v moři. Tak přijďte a řekněte, když vy jste měl aspoň tu odvahu, to vám uznávám, jediný vystoupit k věci - no k věci ne, ale vystoupit - tak přijďte, pojďte sem a řekněte, co budete dělat. Ale prosím vás neříkejte, že nebudete dělat nic! Protože to nic právě vyvolává všechny ty problémy, které se tady den ze dne kupí. A ještě jedna maličkost. Vidíte, jak debata nám plyne, jak bude skoro čtvrt na dvanáct a já bych byla ráda a za mnou chodí mí kolegové z poslaneckého klubu, také by k tomu měli co říct. Také by mohli říct, sedí mezi nimi bývalý ministr, sedí tam bývalá náměstkyně, mají spoustu věcí, které by mohli k tomu říci, tak se nebojte, podpořte naši schůzi a pojďme se o tom bavit! Nebojte se nás a podpořte naši schůzi! Já věřím, že všichni ostatní kolegové k tomu mají co říci. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice