Schillerová (ANO): Jsme na tom o 25 procent hůř, než když hnutí ANO předávalo vládu

04.03.2024 12:04 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke zvyšování cen potravin.

Schillerová (ANO): Jsme na tom o 25 procent hůř, než když hnutí ANO předávalo vládu
Foto: Archiv AS
Popisek: Alena Schillerová (ANO)

Vážení přátelé, nejlepší lekce z moderní historie je otevřít si dva roky starý nákupní leták. Kdo by to byl řekl, že stačí nevyhodit reklamní papíry, které vám cpe poslíček do schránky, a najednou máte doma nesmírně cenný archeologický nález. Ten můj je z 1. března 2022. Padlo mi na něj oko, když jsem nad ním okrajovala brambory. Mezi slupkami na mě vykoukl nápis:

„Granko 400 gramů. Předtím 94,90 Kč, nyní 49,90 Kč!“

Pamatuji se, že jsem jako malá dostala od maminky kakao, kdykoli jsem o něj požádala. Teď po půl století zase s láskou vzpomínám, jak jsem ho dělala mým dětem a jak byly spokojené, když s ním mohly usednout v pyžamu k pohádce.

Stačily dva roky Fialovy vlády. Pod tímhle jednoduchým lidským štěstím jménem Granko svítí cenovka 150,90 korun. Když máte štěstí, seženete ho v akci za 89,90.

„Pojďme všichni nakupovat jen v akcích, a tím přimějeme obchodníky, aby cena šla dolů,“ prohlásil minulý rok ministr zemědělství Nekula. Za tenhle výrok i mnoho dalších dostal od svého stranického šéfa Jurečky padáka. Ne, že by byl neschopnější než ostatní ministři Fialovy vlády. Prostě to na něm bylo v televizi až příliš vidět. Třeba takový Fialův poradce Křeček, který nám radí, abychom nakupovali za hranicemi, padáka zatím nedostal.

Vyklepávám bramborové slupky do koše a otáčím leták: „Chléb 670 gramů v akci 16,90 Kč.“ Dneska ten stejný chleba, když na radu ministra několik dní nejíte a čekáte na akci, stojí kolem 35 korun. Nemusím dál číst, příběh se opakuje na každé straně. Okurky, které před dvěma roky stály 44,90, jsou teď za 75,80. Pomazánkové máslo místo 26,90 stojí 41,70.

Když se vezme inflace za celou dobu Fialovy vlády, započítáme do ní nejen ty šílené skoky v letech 2022 a 2023, ale i pomalejší zdražování teď z ledna a února, z kterého je Fiala tak nadšený, tak jsme na tom o 25 procent hůř, než když hnutí ANO předávalo vládu.

Dlužíte vysvětlení lidem, pane Fialo, proč se musí dvakrát rozmýšlet, jestli udělají dětem kakao, nebo jestli by neměli oželet okurky jako přílohu k obědu. To vysvětlení je přitom úplně prosté a logické. Vaši nejbližší poradci jsou zároveň lobbisté energetických gigantů, kvůli kterým je výroba jídla nesmírně drahá, a lobbisté obchodních řetězců, které mají nemravné marže.

Žádám každého občana, pokud najdete jen dva roky staré obchodní letáky, abyste si je vylepili nad televizi, abyste je měli na očích, až tam zase pan Fiala bude s povzneseným úsměvem rozkládat rukama.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

12:05 Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Petru Ludwigovi.