Schillerová (ANO): Vláda si oblíbila silový styl vládnutí

20.11.2022 11:28 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu ke stylu práce vlády Petra Fialy.

Schillerová (ANO): Vláda si oblíbila silový styl vládnutí
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalá ministryně financí Alena Schillerová

Vláda Petra Fialy má velký problém. Bez zneužívání nástrojů parlamentní demokracie a ve standardním legislativním procesu nedokáže prosadit již téměř nic. Jsou tak nebývale pošlapávána práva opozičních stran a jejich téměř 2 milionů voličů. Vláda, která se zaštiťuje transparentností, je právě tou nejméně transparentní porevoluční vládou, která se pohybuje na samotné hraně Ústavy.

V rozmezí dvou týdnů, jsme byli svědky čistě silových postupů při schvalování zákonů. Poté, co byl k daňovému balíčku před 2 týdny neuvěřitelným způsobem přijat pozměňovací návrh Zbyňka Stanjury o mimořádné dani (windfall tax), je zde další chaos a varování pro parlamentní demokracii. Vláda Petra Fialy včera protlačila energetický zákon, a to opět ve stavu legislativní nouze, který vláda sama navrhuje a schvaluje jej předseda Sněmovny (TOP 09).

Upozorňuji, že důvody pro stav legislativní nouze jsou dle Jednacího řádu Sněmovny výlučně tyto:

  • ohrožení základních práv a svobod občanů
  • ohrožení bezpečnosti státu
  • hrozba značných hospodářských škod pro stát

Ani jedna z uvedených hrozeb nenastala.

A já se ptám, pane premiére Fialo, budeme každý příjmový zákon schvalovat ve stavu legislativní nouze? Jako právník říkám, že s tím mám obrovský problém. A Vy, jako premiér, a doufám, že premiér země, která je stále ještě demokratická, byste měl mít také.

Shrnu to, k čemu dochází za vlády kabinetu Petra Fialy a plíživě se stává normou:

  • vládní koalice opakovaně účelově obchází standardní legislativní proces
  • vládní koalice opakovaně brání standardnímu připomínkovému řízení
  • vládní koalice opakovaně zkracuje práva výborů parlamentu
  • vládní koalice opakovaně silově zkracuje práva opozice a tím i práva jejích voličů

Již při schvalování daně z mimořádných zisků měla parlamentní opozice minimum času, a to v řádu jedné dvou hodin, aby uplatnila pozměňovací návrhy. Žádné připomínkové řízení, žádná možnost diskuze, žádné propočty, žádná možnost projednání ve výborech sněmovny. To je nebývalé a znepokojivé vynechání standardních parlamentních procesů.

Vláda si oblíbila silový styl vládnutí, kdy zneuživá nástroje jako je například schvalování v legislatiní nouzi, pro kterou neexistuje jediný ospravedlnitelný důvod.

V případě těchto dvou daní upozorňuji, že zde existuje obrovské riziko protiústavnosti. A nelze opomenout ani velké nebezpečí, že stát tyto příjmy v očekávané výši ani zdaleka nevybere.
Malý příklad toho, jak pracuje ministr financí Stanjura, tentokrát ve spolupráci s ministrem Síkelou:

Když se před 2 týdny projednávala mimořádná daň, odhadované příjmy z ní, dle ministra Stanjury, byly 85 miliard. V rozpočtu pro rok 2023 je 100 miliard celkových příjmů z mimořádné daně a odvodu ze stropů. Rozpočet tedy počítá s příjmem 15 miliard z odvodu ze stropů. Ovšem v důvodové zprávě k zákonu je uveden přínos 80 miliard z odvodu, tedy ne 15 miliard a zpráva také počítá s poklesem výnosu z mimořádné daně o 40 mld. Takže výnos z daně nemá být 85 miliard, ale teď už 45 miliard!

Co je tedy pravda, jak se v tom máme jako opozice, se kterou vláda nic nekonzultuje, zorientovat? Kde jsou propočty, odhady, kde je analýza dopadů na ekonomiku? Odpovím na to sama - nikde! Nic takového prostě vláda nemá.

Během několika dní se propočty od sebe liší v řádu desítek miliard! Něco jiného je v rozpočtu, něco jiného je v důvodové zprávě. Ministři financí a obchodu a průmyslu se rozhodují podle toho, jak se právě vyspí? Jak se jim to zrovna hodí, aniž by měli jakékoliv propočty a analýzy pro svá rozhodnutí? Navíc spolu tito dva ministři nejspíš nekomunikují, jinak by se jejich čísla nemohla tolik lišit.

Místo toho, aby vláda zavedla cenové stropy u výrobců energií, k čemu ji vyzýváme již od jara, raději řeší složité a kontroverzní daně, které nejsou její ministři schopni ani odpovědně připravit. Pokud by zastropovali u výrobců již na jaře, nemusela vládní koalice vymýšlet zákony, které uvrhly část soukromého sektoru do velké nejistoty. A ta nakonec může vyústit v exodus firem.

Pane premiére Fialo, toto je neuvěřitelný hazard, dáváte všanc ekonomiku a osudy lidí této země. A k tomu mandát rozhodně nemáte.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

16:21 Pospíšil (TOP 09): Během teplých měsíců se na vybraných pastvinách mohou usadit stáda ovcí a koz

Se závěrem měsíce dubna začínají znovu vypásat vybrané pražské lokality první stáda dobytka. Pro let…