Schillerová (ANO): Vláda ve své aroganci pošlapala práva obyvatel této země

07.05.2023 20:34 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vládě Petra Fialy.

Schillerová (ANO): Vláda ve své aroganci pošlapala práva obyvatel této země
Foto: Archiv Aleny Schillerové
Popisek: Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO

Vážení přátelé, tady na zahradě rodného domu Jana Husa v Husinci jsem přemýšlela, co všechno bych Vám chtěla říct k naší ústavní stížnosti, kterou jsme právě dnes podali na Fialovu vládu. Je to žaloba na největší nespravedlnost, kterou pětikoalice tento rok vymyslela a zároveň lživými záminkami zastřela.

Určitě si vybavujete, jak jsme před dvěma měsíci odcházeli se spacáky do Sněmovny, abychom zabránili okradení 3 milionů našich seniorů. Bojovali jsme pět dní a čtyři noci, dokonce i vlastními těly, když nás chtěla pětikoalice násilně umlčet. Pátý den nás přesila 108 poslanců donutila ustoupit, moc dobře tehdy věděli, že kdyby hráli podle zákona, nikdy by nás neporazili.

Jak ale řekl Mistr Jan Hus: „Lépe jest býti přemožen pravdu mluvě než vítěziti lha.“ A tak jsme neodcházeli domů s hlavou sklopenou. Ještě ten den jsme Vám všem slíbili, že podáme ústavní stížnost, protože vláda ve své aroganci pošlapala práva obyvatel této země. I když proti nám stála zdánlivě neporazitelná přesila poslanců, senátorů, a nakonec i prezident, my jsme věděli, že máme pravdu, a to nám celou dobu dodávalo sílu.

Výsledek je tu. V 10 dopoledne vkročil námi zmocněný advokát David Rašovský na Ústavní soud v Brně a odevzdal náš návrh na zrušení části zákona o snížení valorizace penzí. Tento návrh stvrdil svým podpisem každý ze 71 poslanců hnutí ANO. Cíl je jediný. Vláda musí každému seniorovi vrátit v průměru 7000 korun, o které ho tento rok okradla.

Je to oficiální, máme podací razítko, kola na Ústavním soudu se roztočila. Teď je to na něm. Náš návrh jsme pilovali do posledního písmenka s právníky a týmem našich analytiků a kolegů. Věřím, že jsme odvedli kus dobré práce. Vedle pana Rašovského se na tvorbě podílel i předseda Ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny Radek Vondráček a také známý expert pan docent Jan Kudrna, který ústavní právo přednáší na Karlově univerzitě a je členem Legislativní rady vlády.

Víte, přátelé, já sama jsem vzděláním právnička. Ta loupež, kterou si Fialova vláda dovolila vůči našim seniorům, mě rozzuřuje nejen lidsky, ale i profesně. Je to porušení základních principů právního státu. Pokud vláda nedostane přes prsty od Ústavního soudu, co si ještě dovolí, než definitivně skončí.

Vláda dopředu věděla, že svým jednáním poruší zákon. Odmítla vyplatit seniorům to, na co jim už dávno vznikl zákonný nárok. Zneužila stav legislativní nouze. Porušila jednací řád Poslanecké sněmovny a ústavní pořádek. To je právní rozměr jejich činu. To je skutková podstata, kterou teď ústavní soudci mají nahlédnout v plné nahotě bez mediálních šumů, zkratek a překrucování.

A pak tady máme ještě jednu rovinu. Na její posouzení nemusíte být právník, stačí být člověkem se srdcem a mozkem. Je to samozřejmě rovina etická. Když vláda řekne, že vyplatit seniorům důchod znamená hospodářskou škodu, když jim neprávem sebere 14 miliard, zatímco sama udělala v rozpočtu kvůli své totální neschopnosti díru 629 miliard, taková vláda si zaslouží jedině skončit.

Za nezákonné jednání ji může potrestat soud. Za neetické jednání ji potrestají voliči. A nebude to tak dlouho trvat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…