Schillerová (ANO): Vládní škrty v platbách za státní pojištěnce nás přijdou draho

04.02.2022 10:21

Naše vláda platby za státní pojištěnce meziročně zvedala, zvlášť během covidu. Bylo to zdravotnictví, které nás zachránilo a zachraňuje. Teď, když se může konečně pomalu nadechovat, vláda hodlá jeho financování zkrouhnout a tím ho destabilizovat.

Schillerová (ANO): Vládní škrty v platbách za státní pojištěnce nás přijdou draho
Foto: Ministerstvo financí ČR
Popisek: Alena Schillerová

Vládní představitelé sice stále mlží, kde ve státním rozpočtu uspoří 80 miliard. Nicméně média přináší ověřené informace o tom, že kabinet chce uspořit 12 miliard na platbách státu do zdravotnictví za děti či důchodce. Takový zásah do hospodaření složitě organizovaného systému s velkým množstvím vnitřních i vnějších vazeb by byl problém vždycky. Skutečnost, že k němu má dojít v průběhu roku, kdy jsou stanoveny výše úhrad a uzavřeny smlouvy mezi pojišťovnami a zdravotnickými zařízeními, nelze hodnotit jinak než jako nezodpovědný amaterismus.  

Zdravotně pojistné plány, podle kterých se řídí hospodaření pojišťoven, vycházejí z plné platby a s těmi 12 miliardami počítají. Stejně tak úhradová vyhláška a navazující smlouvy mezi plátci a poskytovateli.

Jestliže budou plátci, tedy zdravotní pojišťovny, hospodařit s nižšími příjmy, musí se to nutně projevit na platbách za péči. Nejprve vyčerpají své rezervy. Některé pojišťovny dříve, jiné později, ale všechny dospějí do bodu, kdy budou muset prodlužovat lhůty splatnosti vůči poskytovatelům zdravotní péče.

Takovou situaci jsme už zažili v krizových letech. Nemocnice tehdy odkládaly operace, neměly prostředky na obměnu přístrojů, na opravy ani na spravedlivé odměňování svých zaměstnanců. Dlužily dodavatelům miliardové částky.

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55309 lidí

Díky naší vládou zvýšeným platbám za státní pojištěnce se podařilo udržet fungování systému i v době největšího náporu pandemie. Do zdravotnictví plynou od státu prostředky v objemu téměř dvakrát větším než v roce 2019. Velká část z nich byla využita k navýšení platů a mezd zdravotnických pracovníků, pomohla k zastavení odlivu odborníků, zejména sester a lékařů, do zahraničí nebo do jiných oblastí. Zvýšil se dokonce zájem o studium zdravotních profesí. Nemocnice i ambulance a všechna další zdravotnická zařízení fungují a pečují o své pacienty. 

Všichni doufáme, že koronavirová vlna už skutečně odezní, ale určitě to neznamená, že zdravotnictví nebude potřebovat navýšené příjmy! Pacientů určitě neubude. Je dostatečně známo, že během pandemie vzrostl počet pacientů, u kterých nebyl problém zachycen včas. Přicházejí nyní v horším stavu, takže jejich léčení je dražší a časově náročnější. Pokud by zdravotní péče musela být omezována, dopady mohou být skutečně fatální.

Snížení platby neznamená problém jenom letos. Zdravotní pojišťovny i poskytovatelé zdravotní péče musí plánovat svou činnost odpovědně a s předstihem. Aktuálně běží vzájemná vyjednávání o roce 2023. I v nich zatím obě strany počítají s plnou platbou. Snížení příjmů by vrátilo vyjednávání nejen na začátek, ale změnilo by i ostatní východiska, např. predikci letošního roku.

Vládní garnitura evidentně takový hrubý a destruktivní zásah do chodu českého zdravotnictví neprobrala se zdravotními pojišťovnami ani představiteli poskytovatelů zdravotní péče, kteří by ji na tato a další praktická rizika jistě upozornili. Že to svým voličům neřekli už během kampaně, je jasné.

graf

Článek byl převzat z Profilu JUDr. Alena Schillerová, Ph.D.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy