Schillerová (ANO): Vnitřní bezpečnost České republiky se otřásá v základech

26.09.2023 20:07

Projev na 76. schůzi Poslanecké sněmovny 26. září 2023 ke kauze šifrovaného telefonu ministra vnitra Víta Rakušana

Schillerová (ANO): Vnitřní bezpečnost České republiky se otřásá v základech
Foto: Archiv AS
Popisek: Alena Schillerová (ANO)

Dámy a pánové,

je tady na programu velké množství bodů, ale žádný z nich svou společenskou a politickou závažností nesahá ani po kotníky situaci, do které Českou republiku dostal střet zájmů předsedy hnutí STAN Víta Rakušana, který je na jedné straně ministrem vnitra, který má ve své gesci jednu z tajných služeb a policii, a na druhé straně je dost možná součástí zločinecké skupiny zaměřené na vyvádění stamilionových částek prostřednictvím veřejných zakázek. Tato zločinecká skupina, kterou odhalila Policie České republiky, a její hlavní představitelé lobbista a mafián Michal Redl, dříve pravá ruka Radovana Krejčíře, a náměstek pražského primátora Petr Hlubuček byli skutečnými kmotry a hybateli dění v hnutí STAN. V případě pana Redla hovoříme dokonce o člověku, jehož rodina stála u vzniku hnutí STAN.

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11911 lidí

Tato zločinecká skupina úzce spolupracovala s třemi místopředsedy hnutí, a to prostřednictvím šifrovaných telefonů od soukromé firmy. Tehdy pan Rakušan mluvil o tom, jak řval na pana Gazdíka, jak mu říkal, ať telefon rozšlape a vyhodí z okna. No, a teď se ukázalo, že nejen všichni místopředsedové, ale také samotný předseda hnutí a ministr vnitra v jedné osobě byl touto zločineckou skupinou patřičně vybaven a ten přístroj po celou dobu měl také. A celý příběh tak nabral zcela rozměry, které si nic nezadají s úspěchy neapolské Gomorry.

A to nemluvím ani o tom, že podle policie měla být kampaň STAN financována penězi z korupce. Posloucháme se tu vůbec? Financována penězi z korupce. Jak je vůbec možné, že se k tomu nejen Vít Rakušan, ale ani premiér vůbec nevyjádřili? Jediný, koho jsem slyšela, byl předseda pirátského klubu Michálek, který v České televizi mluvil o mafii a že to celé musí být prošetřeno. Ale u toho to také skončilo.

V tuto chvíli je Česká republika vystavena podezření, že orgány činné v trestním řízení mohou být ovlivněny ministrem vnitra Vítem Rakušanem, aby se s plnou naléhavostí nevěnovaly vyšetřování kontaktu ministra vnitra se zločineckou skupinou, mimo jiné prostřednictvím šifrovaného telefonu. Neexistuje jistota, že nová větev kauzy Dozimetr sahající až do nejvyšších pater státní moci, může být standardním způsobem řešena a vyřešena. Vnitřní bezpečnost České republiky se otřásá v základech. Mafie dost možná prorostla do nejvyšších pater politiky a já se ptám, zda premiér Petr Fiala chce opravdu dělat, že toto riziko nevidí, a držením Víta Rakušana ve funkci si raději bude jistit koalici, aby se mu náhodou nerozpadla? Nebo se premiér Petr Fiala postaví k podezření na napojení ministra vnitra na organizovaný zločin čelem a odvoláním Víta Rakušana umožní řádné vyšetření jeho kontaktů a vazeb na zločineckou organizaci fungující uvnitř vládního hnutí STAN?

Z tohoto důvodu, pane místopředsedo, prosím o zařazení mimořádného bodu s názvem Prorůstání organizovaného zločinu do nejvyšších pater vlády Petra Fialy.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

9:02 Lachnit (ANO): Pohádka o premiérovi, u něhož zítra již znamená včera

„Vážení občané, zlevňuje se,“ oddechl si premiér Petr Fiala poté, co si ve Strakově akademii otevřel…