Schwarz (KDU-ČSL): Právo na informace ano, ale jen pro vyvolené, respektive zvolené

05.05.2016 5:29

V minulých dnech jsem požádal s odkazem na zákon č. 106/1999Sb o poskytnutí informací k dvěma aktuálním „kauzám“ na Praze 2.

Schwarz (KDU-ČSL): Právo na informace ano, ale jen pro vyvolené, respektive zvolené
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Radnice poskytla nemalý peníz za produkt resp.službu, jejichž účel a smysl mi z pohledu hospodárného nakládání s finančními prostředky naší městské části připadají velmi sporné. 

Případ č. 1 : V roce 2013 byly zpracovány dvě projektové dokumentacena výměnu oken, opravu fasády a pavlačí v domech Na Slupi 12 a 14. Za každou z nich zaplatila městská část 111 920 Kč. Uplynuly dva roky a bez ohledu na již existující projekt si radnice objednala tzv. „architektonickou studii na rekonstrukci bytových domů Na Slupi 12 a 14“. Za tuto "studii" uhradila MČ Praha 2 částku 722 370 Kč! Ano, hádáte správně, jedná se o již mediálně diskutovaný projekt radní pro sociální oblast Alexandry Udženija (ODS) s krycím názvem „jesle“, který ovšem narazil na odpor tamnějších nájemníků.

Případ č.2  sporného nakládání s veřejnými penězi na radnici Prahy 2 jsem podrobně popsal v příspěvku „Radnice jak vymalovaná“ ze dne 27.4.2016: městská část si najala za 447 700 Kč externí firmu AUSTIS  stavební s.r.o. na „technický dozor“ jiné firmy při malování a výměně koberců v budově úřadu.

Zdálo by se, že na pár jednoduchých dotazů přijde stručná a jasná odpověď. Nikoli na Praze 2.  Na celkem čtrnácti (!) stranách se mi dostalo lekce, jak je třeba formálně postupovat, aby mohla být moje žádost vůbec vzata v potaz. Budiž, postupy by se měly dodržovat, ale v tomto konkrétním případě by stačily tak dvě nebo tři vysvětlující věty, abych pochopil, jakým způsobem je třeba žádost upřesnit. Že by odbor majetku zrovna neměl co na práci?

V onom právním elaborátu však byla přece jen jedna informace velmi zásadního charakteru. Byl jsem totiž postaven před rozhodnutí, jestli budu informace požadovat jako člen zastupitelstva anebo „běžný občan“. Citace:  „Upozorňujeme, že údaje, které lze zastupiteli poskytnout na základě zákona č. 131/2000 Sb., hlavním městě Praze, nemusí být vždy běžně poskytnutelné komukoli podle InfZ. Právo zastupitele na informace může být širší než právo na informace „běžného“ žadatele. Při plnění povinnosti dle § 5 odst. 3 InfZ je povinný subjekt povinen k tomu přihlédnout a podle povahy informace je tedy možné, že informaci nebude možné zveřejnit, příp. bude možné ji zveřejnit pouze částečně…..

Jakže jsem tohle své politicko-občanské dilema vyřešil? Velmi jednoduše. Podal jsem v obou případech dvě zcela totožné žádosti: jako zastupitel a jako běžný občan. No a uvidím, co všechno nesmí spatřit nejen oko „běžného“ žadatele, ale i celé veřejnosti. Tož, vítejte na Praze 2! 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Síla (SPD): Dvacet let s nemocemi, bolestmi, trápením a častými návštěvami lékařů

13:04 Síla (SPD): Dvacet let s nemocemi, bolestmi, trápením a častými návštěvami lékařů

Projev na 104. schůzi Poslanecké sněmovny 29. května 2024 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění z…