Seďa (ČSSD): Zasedání Zvláštní skupiny pro Středomoří a Blízký východ a Podvýboru pro partnerství NATO

10.11.2014 9:39

Ve dnech 4. až 6.11.2014 jsem se zúčastnil jako člen Zvláštní skupiny pro Středomoří a Blízký východ společného zasedání s Podvýborem pro partnerství NATO PS NATO. Toto zasedání se konalo v Aténách v řeckém parlamentu a celý program byl zaměřen na bezpečnostní a ekonomické problémy regionu.

Seďa (ČSSD): Zasedání Zvláštní skupiny pro Středomoří a Blízký východ a Podvýboru pro partnerství NATO
Foto: Daniela Černá
Popisek: Antonín Seďa, poslanec ČSSD

Po uvítání předsedou řecké delegace do PS NATO E.Stylianidisem proběhla presentace zástupce ministerstva národní obrany na téma Bezpečnostní změny týkající se Řecka, zaměřené na Středomoří, Balkán a Ukrajinu. A také řeckou strategii při ostraze hranic a čelení uprchlické krize. Součástí bezpečnosti je i energetická bezpečnost dodávek ropy a zemního plynu. Poté následovalo vystoupení V.Venizelose, ministra zahraničí a prvního místopředsedy řecké vlády, který hovořil o prioritách řecké zahraniční a bezpečnostní politiky s ohledem na výsledky summitu NATO ve Walesu, ukrajinskou krizi a současnu situaci v Sýrii a v Iráku.

Odpoledne zasedání pokračovalo V.Kikiliasem, ministrem pro ochranu obyvatelstva v tématu řecké konfrontace s regionální krizí utečenců a nelegální migrace. V panelové diskusi o vývoji v regionu MENA vystoupili profesor university obrany I.Parisis s tématem Syrský konflikt, regionální důsledky a řecké perspektivy, zaměřené na vliv občanské války v Sýrii, úsilí IS k vytvoření muslimského chalífátu a nelegální migrace, zejména Albánců, se zaměřením na sociální a zdravotní problémy a zajištění základních potřeb imigrantům.

Ve středu  proběhla panelová diskuse na téma zahraniční a bezpečnostní otázky, ve které vystoupil profesor E.Hatzivassiliou s přednáškou Elita a veřejná perspektiva NATO, T.Dokos s bezpečnostními změnami na jižní straně Severoatlantické aliance a bezpečnostním příspěvkem Řecka.  P.Liargovas se zabýval ekonomickou krizí Řecka, vývoj zadlužení , státním rozpočtem a nezaměstnaností v zemi a N.Farantouris s tématy energetické bezpečnosti, energetického trhu a dodávek plynu a ropy z východu. Odpoledne byla presentace GSM zprávy Krize vyvolaná syrskými uprchlíky a její vliv na region. A dále následovaly volby funkcionářů Zvláštní skupiny pro Středomoří a Blízký východ.

Ve čtvrtek pokračovalo společné zasedání panelovou diskusí s tématy migrace a uprchlíků. A.Soukoulis hovořil na téma ostrahy hranic, kontroly Středomoří a pomoci uprchlíkům, P.Mastakas přednesl úlohu OSN při řízení krize uprchlíků. Pohled expertů a neziskového sektoru představili A.Romps, D.Angeli, kteří zdůraznili zodpovědnost a solidaritu mezinárodního společenství, úlohu NGO a projektu MIDAS. Zakončení zasedání opět provedl předseda řecké delegace do PS NATO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Antonín Seďa - profil

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…