Seďa (SOCDEM): Politická reprezentace by měla začít konat

23.05.2024 8:19 | Komentář

Každý trochu přemýšlející člověk musí uznat, že se Česká republika nevyvíjí dobře a že je třeba něco udělat. Nejde jen o ekonomiku, bezpečnost či morálku, jde i o naši politickou reprezentaci, která by konečně měla řešit základní problémy naší země.

Seďa (SOCDEM): Politická reprezentace by měla začít konat
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Antonín Seďa

Podle Indexu prosperity a finančního zdraví se Česká republika propadla o dvě příčky na 15. místo mezi členskými zeměmi EU. Problémem byly vysoká inflace, stav bydlení, růst zadlužení a malé výdaje a efektivita vědy. Naopak se lepší digitalizace a infrastruktura.

Zásadním problémem současné pětikoaliční vlády je, že pod jejím vedením dochází k ekonomické, energetické a morální likvidaci naší země. A neukazují to pouze mezinárodní srovnání, ale zejména pokles životní úrovně většiny obyvatel, snižování konkurenceschopnosti a exportních schopností českých firem. A po konsolidačním balíčku, penzijní reformě a dalších nákladech, které poputují na bedra zaměstnanců a zaměstnavatelů, bude ještě hůř.

Ukazuje se totiž, že dříve používané „pravicové“ ideologické metody levné práce a účetních škrtů dnes již přestávají fungovat a měly by být nahrazeny chytrými řešeními, které by českou společnost a českou ekonomiku transformovaly v moderní a udržitelný sociální stát. A že si to uvědomuje nejen levicová mimoparlamentní opozice, ale i řada významných podnikatelů, je zřejmé.

Příkladem může být výzva k druhé ekonomické transformaci. Ta má podpořit vzdělávání, aplikovanou vědu, výzkum a inovace, participaci municipalit na daňových výnosech z místního podnikání, reforma penzijního investování či daňová podpora investic obyvatel do zaměstnaneckých akcií k podpoře malých a středních firem. Prostě přechod od levné práce k hi-tech technologiím, k podpoře exportu, vzdělávání a funkčnímu státu a infrastruktuře.

Pokud se však podíváme na realitu dnešní politické reprezentace, zastoupené v českém parlamentu, pak musíme kriticky konstatovat, že není schopna takovou transformaci uskutečnit. Nejde pouze o míru populismu či nacionalismu na straně jedné, nebo o aktivistickou politiku bez elementárních ekonomických či odborných znalostí. Jde i o vyprázdněnost politických programů, které nejsou s to novou ekonomickou transformaci celé společnosti provést.

Z tohoto pohledu a z pohledu současného vývoje naší společnosti je nutné volit takovou politickou reprezentaci, která konečně začne konat za Českou republiku a zájmy občanů. A také bude ochotna podstoupit kritiku zahraničí a zahraničních společností, které dnes těží ze současné neoliberální globální politiky a svých neomezených zisků.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Článek byl převzat z Profilu Ing. Antonín Seďa

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Zajímá mě, co si přeje ODS?

Protože vy na jednu stranu tvrdíte, že: ,,Zdá se, že si voliči nepřejí další federalizaci EU, bezbřehou migraci a ničení konkurenceschopnosti a životní úrovně radikální zelenou ideologií vtělenou do Green Dealu. To je nadějná zpráva." Jak ale vysvětlíte vaše spojení s Lidovci a TOPkou? Nemyslíte, že...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Czernin: Korespondenční volby. Právo volit je jedno ze základních občanských práv

8:14 Senátor Czernin: Korespondenční volby. Právo volit je jedno ze základních občanských práv

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke korespondenčním volbám.