Sehnalová (ČSSD): Souvislosti a otázky, na které je třeba znát odpověď

09.06.2023 7:17 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k hromadným výpovědím lékařů a psychologů z Psychiatrické nemocnice v Kroměříži

Sehnalová (ČSSD): Souvislosti a otázky, na které je třeba znát odpověď
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Olga Sehnalová

Kauza otevřeného dopisu a posléze hromadných výpovědí více než poloviny lékařů a psychologů z Psychiatrické nemocnice v Kroměříži otevřela mnoho otázek souvisejících se samotnou a v regionu dosud samozřejmě vnímanou existencí a rolí Psychiatrické nemocnice a s poskytováním psychiatrické péče vůbec.

Několik úvodních vstupních dat:

Psychiatrická nemocnice Kroměříž je příspěvkovou organizací Ministerstva zdravotnictví a je jediným lůžkovým zařízením psychiatrie, které poskytuje psychiatrickou péči ve Zlínském kraji (částečně i v Jihomoravském a Olomouckém kraji). Její spádové území se odhaduje na více než 1 mil obyvatel. Není to žádná malá nemocnice. Mívala přes tisíc, nyní má 860 lůžek! To je zhruba dvakrát víc než Kroměřížska nemocnice a srovnatelně se zlínskou Krajskou nemocnicí T. Bati.

Ve Zlínském kraji svou praxi provozuje 29 ambulantních psychiatrů. To je 42% doporučeného počtu na 100tis. obyvatel. Podle dat, která má k dispozici odbor zdravotnictví Krajského úřadu Zlínského kraje, je ambulantní psychiatrie dlouhodobě personálně dramaticky poddimenzována, počtem jsme ve Zlínském kraji cca minus 35 ambulantních psychiatrů!

Dětští ambulantní psychiatři jsou ve Zlínském kraji všeho všudy tři! To je 26% doporučeného počtu na 100tis obyvatel.

Ambulancí klinických psychologů je v kraji 32 a i to je zhruba polovina doporučeného počtu na počet obyvatel.

Psychiatrická nemocnice Kroměříž plní také roli akreditovaného pracoviště specializačního vzdelávání. Vychovává tolik potřebné nové lékaře v oboru psychiatrie. K tomu musí splňovat personální vybavení plně erudovaných lékařů.

Plán transformace Psychiatrické nemocnice Kroměříž počítá postupně se zrušením dalších cca 300 lůžek.

Anketa

Kterou hlavní českou TV skupinu sledujete nejvíc?

3%
35%
hlasovalo: 29717 lidí

Zásadní otázka pro zdravotnictví Zlinského kraje je, jak a čím budou případně tato lůžka nahrazena? Pokud by k této redukci lůžek došlo, v území není jiná reálná, zejména personální kapacita pro péči o tento typ pacientů. Gerontopsychiatrie je oddělení pro velmi těžké stavy a působí v území i jako faktická kapacita lůžek následné péče.

Dětská psychiatrie je celostátně v obrovských problémech a počty dětí s psychickými problémy, projevy sebepoškozování a agresivity, podle informací ze škol velmi narůstají. Již dnes je zde lůžková kapacita pro hospitalizaci dětských psychiatrických pacientů nedostatečná a umístění dětských pacientů je dlouhodobý problém, kde se řeší skutečná dilemata “kam”?

Návrh v rámci tzv. Reformy péče o duševní zdraví, aby psychiatrická oddělení vznikala při jiných nemocnicích akutní péče v kraji, je teoreticky a výhledově možný a určitě je to záměr minimálně pro Krajskou nemocnici T. Bati, ale realita s dostupností erudovaného personálu v současnosti je taková, že je problém sehnat i jen externí lékaře na konziliarní činnost.

Opravdu doufám, že řešení celé situace ze strany Ministerstva zdravotnictví jako zřizovatele Psychiatrické nemocnice v Kroměříži neohrozí poskytování psychiatrické péče v regionu. A že ho nalezne opravdu rychle a při vědomí všech souvislostí. Rizika jsou extrémně velká.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

16:02 Senátorka Kovářová: Justiční tabu aneb O čem se nemluví

Mé vystoupení na kulatém stole nazvaném Kárné řízení a jeho nová perspektiva, který proběhl 25. dubn…