Sehnalová (ČSSD): Úspěch pro školy a velká pomoc pro naše nemocnice

24.05.2023 18:09 | Tisková zpráva

Nedostatek zdravotních sester chce Zlínský kraj řešit rozšířením nabídky studijních oborů. Ve spolupráci se středními školami v Kroměříži a Uherském Hradišti vznikají dvě nové vyšší odborné školy, které nabídnou studijní obor Diplomovaná všeobecná sestra.

Sehnalová (ČSSD): Úspěch pro školy a velká pomoc pro naše nemocnice
Foto: Archiv ČSSD
Popisek: Olga Sehnalová

Řady zdravotních sester ve Zlínském kraji posílí už brzy absolventky nových vyšších odborných škol, které vznikly při Střední škole průmyslové, hotelové a zdravotnické Uherské Hradiště a Střední zdravotnické škole Kroměříž. První studenty oboru Diplomovaná všeobecná sestra, který zde bude možné studovat, přivítají ve škole v Uherském Hradišti letos v září, v Kroměříži pak následující školní rok. Navazující studium v oboru díky tomu nabídnou konečně všechny střední zdravotnické školy ve Zlínském kraji.

„Možnost dalšího studia na stejné škole, může být pro studenty po složení maturitní zkoušky rozhodující v tom, zda budou ve vzdělání a oboru dál pokračovat,“ říká radní Zuzana Fišerová, zodpovědná za školství.

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33704 lidí

V Kroměříži i Uherském Hradišti už mají platnou akreditaci z Ministerstva zdravotnictví a Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. „Je to velký úspěch pro školy a velká pomoc pro naše nemocnice, které se školami spolupracují. Absolventi najdou uplatnění nejen tam, ale i v ostatních zdravotnických zařízeních nebo třeba v sociálních službách,“ vysvětluje náměstkyně hejtmana Olga Sehnalová, zodpovědná za krajské zdravotnictví.

V nastávajícím školním roce otevřou v Uherském Hradišti první ročník v kombinované formě, studium potrvá tři a půl roku, úspěšní absolventi získají titul DiS. Podmínkou pro přijetí bude středoškolské vzdělání ukončené maturitní zkouškou, zdravotnický obor bude výhodou. Přijímací zkoušky uchazeči nebudou muset skládat. „Obor je určen především těm, kteří se už zapojili do pracovního procesu, bez ohledu na jejich věk. Ve školním roce 2024 a 2025 otevřeme obor také v denní formě, a to na tři roky studia,“ upřesnila zástupkyně ředitele školy Dana Tománková.

Na otevření nového oboru se připravují také v Kroměříži. Do začátku školního roku 2024 a 2025 chtějí prostory školy rozšířit a přistavět novou počítačovou učebnu. „Velmi náročná je administrativní část, kterou už máme téměř za sebou, v té druhé nás čeká příprava zázemí pro studenty a s tím spojené stavební úpravy školy. Možnost studia poté rozšíříme jak o kombinované, tak denní studium,“ vysvětlila ředitelka Ludmila Hanáková.

Ve zdravotnictví dnes působí dva typy sester, všeobecná sestra, která má vysokoškolské vzdělání nebo vyšší odbornou školu a praktická sestra se středoškolským vzděláním, která má však omezené kompetence.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.