Senátor Canov: Podle návrhu má stát získat více pro sebe na úkor obcí a krajů

08.11.2023 17:17

Projev na 18. schůzi Senátu 8. listopadu 2023 k návrhu zákona o konsolidaci veřejných rozpočtů

Senátor Canov: Podle návrhu má stát získat více pro sebe na úkor obcí a krajů
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Chrastavy Michael Canov (SLK)

Vážený pane ministře, vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové,

jsem připraven a odhodlán předložit do podrobné rozpravy pozměňovací návrhy, které zachovají pro obce a pro kraje potřebný a zasloužený podíl z vybraných daní. Účelem těchto pozměňovacích návrhů tak je, aby se podíl z rozpočtového určení daní pro územně samosprávné celky nesnižoval.

Účelem je, aby zůstal na dosavadní úrovni. To znamená pro obce ve výši 25,84 %, pro kraje ve výši 9,78 %.

A nyní něco z historie. Boj obcí za podíl z RUD, který bude umožňovat potřebný rozvoj, má poměrně bohatou a zajímavou historii. Sahá až do roku 2006, kdy se na Zlínsku zformovala skupina starostů především malých obcí, kteří protestovali proti tehdejší daňové diskriminaci. V roce 2007 podepsalo přes 1500 obcí a měst ze všech regionů naší země Smlouvu obcí a měst proti daňové diskriminaci. Dokonce si dvě obce na diskriminaci stěžovaly o českého Ústavního soudu a následně i u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Protesty představitelů samospráv uspěly a tehdejší ministr financí připravil změnu zákona o RUD.

Součástí dohody mezi tehdejším ministrem financí a starostou a místostarostou dvou iniciativních obcí byl závazek, že obě obce stížnost ze Štrasburku vezmou zpět a představitelé výzvy se zapojí do práce ministerské komise pro další změnu zákona. Vláda však tehdy padla a tím se zastavily práce na novém zákoně. Zato však na straně jedné zmíněný starosta a místostarosta iniciovali vznik politického hnutí STAN a na druhé straně zmíněný tehdejší ministr financí založil stranu TOP 09.

Následně spolu šly oba dva tyto subjekty do sněmovních voleb 2010 s cílem zákonem dosáhnout pro samosprávné celky důstojného podílu z RUD. A právě kvůli novele zákona a navýšení podílu obcí na RUD se uskutečnila ve středu 21. 9. 2011 v Praze úžasná demonstrace více než 1000 starostů z celé ČR, které jsem měl tu čest se i já jako starosta z Chrastavy osobně zúčastnit. Mezi tou více než tisícovkou starostů byla řada dodnes známých tváří, jako například současná místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová.

Demonstrace započala podpisovou akcí na náměstí Jana Palacha a pokračovala pochodem k Úřadu vlády, kde se setkala s premiérem Petrem Nečasem. Ten novelu o RUD slíbil a své slovo jako chlap opravdu dodržel. Protože tuto akci natáčela TV Chrastava, dodnes se na ni občas podívám. Ta síla a jednotná vůle starostů byla tehdy opravdu fantastická. Ovšem ani tehdejší navýšení podílu daní na RUD nebylo dostatečné. Proto byl tento podíl ještě opakovaně navýšen v dalších letech a k dnešnímu dni tak činí tedy těch 25,84 %. A aby byla učiněna alespoň částečná náprava i v případě krajů, kde byl podíl stanoven na současných 9,78 %.

Anketa

Souhlasíte s tím, že koalice SPOLU jde společně i do eurovoleb?

3%
17%
hlasovalo: 38534 lidí

Výše podílu z RUD, která platí v současné době, zaručuje samosprávným celkům možnost rozvoje a uspokojování potřeb občanů samosprávného celku, byť dle mého názoru je zde ještě prostor pro navýšení tohoto podílu či pro změny parametrů pro ještě spravedlivější rozdělení mezi jednotlivými samosprávnými celky s ohledem na existenci či neexistenci škol a dalších kritérií.

Jsem však ostře a zásadně proti jakémukoli snížení tohoto podílu, jak je navrženo v předloženém zákoně. A ani žádný argument týkající se snižování schodku rozpočtu, který by měl odůvodnit snížení podílu pro obce a kraje z RUD neobstojí. Daně se totiž v každém roce vyberou v takové výši, v jaké se vyberou. A jejich rozdělení mezi stát a samosprávné celky z celkové výše vybraných daní neodebere ani nepřidá ani korunu. Jen dle návrhu zákona z nich má stát získat více pro sebe právě na úkor obcí a krajů. A proti tomu já svým pozměňovacím návrhem důrazně protestuji. Snížení podílu z RUD pro obce a kraje je v přímém rozporu s požadavky na jejich řádný rozvoj.

Preventivně odmítám protiargument, že se o 80 % zdvihne základna pro výpočet daně z nemovitostí, která je příjmem obce. A to nejen proto, že možnost navýšení daně z nemovitostí je v moci obcí již dnes prostřednictvím místního koeficientu, ale též proto, že obce daňovým balíčkem budou mít i další ztráty příjmů, jako je například snížení národních dotací, snížení nebo zmrazení valorizace příspěvku na výkon přenesené působnosti či snížení či dokonce zrušení kofinancování u akcí z IROP či snížení podílu rozdělení výnosů z hazardu. A to opět na úkor státu, který si polepší.

Jako dlouholetý starosta velmi dobře vím, že pro obce je podíl z RUD její DNA. Jeho nedostatečná výše a snaha o nápravu vedla před lety, jak jsem již zmínil, ke vzniku politického hnutí STAN. Úkol dosáhnout potřebné výše podílu se z větší části podařil. Nyní je dle mého nejlepšího svědomí a vědomí naším úkolem minimálně zachovat tento již dosažený podíl či lépe usilovat o jeho další navýšení. V žádném případě však nedopustit jeho snížení. Byl by to zásadní krok zpět proti obcím a proti krajům a především proti všem občanům v územněsprávních celcích žijících.

Mimochodem palčivé otázky ohledně RUD jsou si dobře vědomi i hejtmani, a tak šest z nich, dva nominovaní STAN, po jednom za Starosty pro Liberecký kraj, KDU-ČSL, ANO a SOC-DEM, podalo řádně odůvodněný společný návrh na zásadní navýšení RUD pro kraje a o více než 1 % návrhy navýšení oproti současným 9,78 % na více než 10,81 %, ke kterému vláda zaujala neutrální, opakuji, neutrální stanovisko. V mém pozměňovacím návrhu žádné navýšení podílu navrhováno není. Ale jen a pouze zachování stávajícího stavu.

VUZP schválil pozměňovací návrh, kde alespoň zachovává podíl obcí z naprosto klíčové daně, z DPH. Jsem proto připraven jako pro nouzovou variantu hlasovat i pro tento pozměňovací návrh, protože nebude celkově na snížení podílu z RUD tak veliké, byť se dle tohoto návrhu podíl daně z příjmu právnických a fyzických osob naopak snižuje ještě více, než je ve vládním návrhu.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, když si znovu v očích promítám, jak vlastně vznikalo hnutí STAN, je mi naprostou záhadou, jak mohli přistoupit na snížení podílu z RUD.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ostrá (SOCDEM): Sociální demokracie nedovolí omezování zdravotní péče

7:02 Ostrá (SOCDEM): Sociální demokracie nedovolí omezování zdravotní péče

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke zdravotnictví.