Senátor Czernin: Materiál, který před námi leží, má spoustu nedostatků

09.04.2020 17:57

Projev na 19. schůzi Senátu 9. dubna 2019 k návrhu zákona o kompenzačním bonusu v souvislosti s krizovými opatřeními v souvislosti s výskytem koronaviru SARS CoV-2

Senátor Czernin: Materiál, který před námi leží, má spoustu nedostatků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Czernin

Vážená paní ministryně, vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové,

materiál, který nám vláda, resp. sněmovna předkládá, nás staví do situace, která nám nedovoluje dělat dobré rozhodnutí. Vůbec nerozporuji potřebu podpořit osoby samostatně výdělečně činné, pokud je obtíže nouzového stavu připravily o obživu. Jsem naopak zásadně pro. Materiál, který před námi leží, má ale spoustu nedostatků. Mnohé tu už byly zmíněny. Omlouvám se, pokud se budu opakovat. Vůbec nereflektuje na potřebu pomoci i těm, kteří pracují na dohodu o provedení práce nebo na dohodu o pracovní činnosti, vůbec nemyslí na osoby spolupracující, to znamená rodinné příslušníky, kteří se na podnikatelské činnosti podílejí, ale nemají svoje vlastní identifikační číslo. A to přesto, že tito lidé normálně platí sociální i zdravotní pojištění. Přestože je to způsob, jak občané řeší neexistenci částečných úvazků. Přestože na tyto občany se nevztahuje ani možnost získat ošetřovné, jsou-li s dětmi, které nemohou do školy, doma. Jde často o ty nejzranitelnější matky samoživitelky, lidi v exekucích a podobně. Na ně bude mít výpadek příjmů dopad naprosto katastrofální.

Druhou skupinou jsou ti, kdo jsou osoby samostatně výdělečně činné, jako hlavní příjem, ale jsou zaměstnány, to už zde také padlo, a to mnohdy na kratičký úvazek. O hlavní příjem přijdou, ale na kompenzaci nedosáhnou. Jsou to třeba lékaři, kteří mají svou ordinaci, zubaři, ortodontisté, ortopedi, vedle toho mají malý úvazek v místní poliklinice. Těm také stát nepomůže. Přitom obě skupiny by bylo možné mezi adresáty kompenzačního bonusu zahrnout velmi snadno.

Ano, budu pro ten návrh hlasovat, ale jen proto, aby osoby samostatně výdělečně činné dostaly pomoc co nejdříve, protože kdo rychle dává, dvakrát dává. Proto vás, paní ministryně, žádám, abyste nás dříve, než budeme hlasovat, ubezpečila, že aspoň ty nejzranitelnější skupiny občanů podpoříte taky.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

8:19 Ministr Síkela: Rozvoj obnovitelných zdrojů energie usnadní akcelerační zóny

Povolení výstavby větrných farem, solárních parků včetně souvisejících akumulačních stanic bude snaz…