Senátor Fischer: Zákony na sebe navazují rychleji, než jsou zveřejněny v sbírce zákonů

24.06.2022 16:21

Projev na 26. schůzi Senátu 24. června 2022 k zákonu opatřeních, souvisejících s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny

Senátor Fischer: Zákony na sebe navazují rychleji, než jsou zveřejněny v sbírce zákonů
Foto: Repro ČT
Popisek: Senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta Pavel Fischer

Vážený pane předsedající, pane ministře, dámy a pánové.

Zákon o některých opatřeních v souvislosti s konfliktem na Ukrajině, tzv. Lex Ukrajina, jak se mu také přezdívá, projednával náš výbor na včerejší schůzi. A měli jsme možnost právě o těch dvou aspektech, o kterých je tady řeč, také jednat se zástupci resortů. Na jedné straně ministerstva práce a sociálních věcí, na druhé straně ministerstva vnitra. Ten zákon je velmi potřebný a chceme poděkovat vládě za to, že ho připravila tak rychle. Zároveň z pohledu legislativní práce nemůžeme přehlédnout určitý nedostatek daný tím chvatem, že vlastně ty zákony na sebe navazují ještě rychleji, než jsou zveřejněny ve sbírce zákonů. Ale žijeme v mimořádné době, a to je věc, kterou vládě musíme odpustit.

Ten zákon má důležitý význam. Má jednak za úkol omezit dávkovou turistiku. Přece jenom si musíme připustit, že se začaly objevovat indicie o zneužívání našeho systému pomoci uprchlíkům. A je velmi dobře, že ministerstvo vnitra tento zákon připravilo v tak rekordní době. Zároveň nám to umožňuje začít propojovat informace o uprchlících a o potřebných nejen v rámci celonárodního systému, aby byly jednotlivé kraje navzájem propojeny a informovány, ale také jsou tam už kroky k tomu, abychom tyto věci začali propojovat na úrovni celé Evropské unie.

To znamená, že některý z těch uprchlíků, pokud by se mezitím rozhodl změnit adresu, a to nejenom v rámci České republiky, ale i v rámci celé Evropské unie, tak ten systém, tak, jak ho vláda připravuje v souladu s dalšími, s úsilím celé Evropské unie, začíná být připraven k propojování. A to je také velmi důležitá věc. Je to důležité proto, že na rozdíl od celé řady dalších států právě příchozí z Ukrajiny ve chvíli, kdy se objeví na území Evropské unie, mají tady bezvízový prostor. Nevztahuje se na ně povinnost zůstat v té první zemi, ale mohou v podstatě putovat dál.

Anketa

Je zákrok Fialovy vlády proti cenám energií dostatečný?

0%
98%
hlasovalo: 25850 lidí

Tohle je potřeba vysvětlovat také občanům, že nejde o nějakou turistiku, ale že jde o výdobytek, který si Ukrajina zasloužila při přibližování s Evropskou unií. Kdy prokázala, že má dostatečně silné garance z hlediska právního státu a ochrany práv občanů, abychom ten bezvízový styk jim mohli poskytnout. To, co jsme jim dali v minulosti, se dnes ukazuje jako výzva právě pro vyplácení dávek.

A v tom začínají hrát mnohem větší roli než v minulosti samosprávy. Jsou to starostové nebo obecní úřady, které mají mnohem větší roli právě v tom, aby tam, kde uprchlíci našli útočiště, chodili a verifikovali, že ten který uprchlík tam skutečně nadále pobývá a má nárok na vyplácenou dávku. Takže pokud by takový uprchlík změnil adresu, odešel jinam, tak ten systém je už dnes připraven na to, aby vyplácení dávky zastavil.

Proto chceme tohle mimořádné úsilí v tak mimořádné době, ve které vláda podniká na tomto poli, a dělá ho tak, abychom se neodcizili ostatním evropským státům, ale posilovali bezpečnost našich občanů, tak toto úsilí vítáme. Chceme vládě za to poděkovat a těšíme se na další. I proto, že musíme posilovat bezpečnost občanů i vůči těm, kteří sem nepřicházejí jenom hledat pomoc, ale kteří sem například chodí ukrývat své bohatství nebo jsou přímo součástí té válečné mašinérie. A to se týká např. občanů Běloruska nebo Ruska.

Proto v tomto smyslu budeme vládě nadále pomáhat provádět potřebnou inventuru a zesilovat některá opatření v našich zákonech, které přeci jenom, připusťme si, vznikaly na dobu míru, kterou jsme 30 let měli dojem, že už Evropská unie bude mít jako základní parametr. Ruská agrese proti Ukrajině to změnila a musíme na to reagovat. A chceme této vládě vyslovit podporu, tento zákon jde přesně v tomto duchu.

Děkujeme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…