Senátor Hampl: Dopady klimatických změn pozorujeme už i na lokální úrovni

29.08.2020 14:32

Komentář na facebookovém profilu k lásce k vodáctví a k ekologii.

Senátor Hampl: Dopady klimatických změn pozorujeme už i na lokální úrovni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Hampl

Přátelé, léto je pomalu u konce a s tím ubývá času na mou nejmilovanější volnočasovou aktivitu. Dnes se s vámi chci podělit o to, co pro mě znamená vodáctví. Vodákem jsem odjakživa - byl jsem jím snad ještě dřív, než jsem se narodil v porodnici na Štvanici (dnes už nestojí). Na vodě a na lodích jsem zažil plno dobrodružství a poznal spoustu fantastických lidí, se kterými se přátelím a jezdím na vodu dodnes. Nic lidi nespojí tak, jako pořádná šlajsna!

Za normalizace, kdy se odehrávalo moje mládí, bylo sjíždění řeky jedním z mála úniků před všeprostupující šedí, přetvářkou a anonymitou. Bylo to místo, kde jsme všichni mohli být sami sebou a měli k sobě tak blízko, jak to jen šlo. Těší mě, že i dnes na řece vidím spoustu mladých lidí a rodin s dětmi - i když mají na výběr spoustu módnějších a sofistikovanějších kratochvílí. Asi nás to prostě k vodě láká.

Proč o tom mluvím? Bohužel se v posledních letech jako vodák setkávám s tím, že je vody málo a s partou se díváme tak akorát na vyprahlá koryta řek. Není divu. Dopady klimatických změn pozorujeme už i na lokální úrovni a spousta vodáků vám potvrdí, co říkám i já: vody je málo a je třeba s tím něco dělat!

Vláda tvrdí, že bojuje se suchem. V zásadě jí ale o ochranu životního prostředí nejde. Chrání zájmy především velkých průmyslových a zemědělských hráčů, v čele s panem premiérem. Vnímám čím dál víc svou odpovědnost za to, aby se i další generace vodáků mohly radovat z bohatství vody a nečekala na ně jen uschlá koryta a vyprahlá krajina kolem. Je to naše společná odpovědnost. Musíme se přestat tvářit, že se nás tento problém netýká a odsouvat jeho řešení na další generace.

Jsem rád, že se o suchu a stavu vodních toků u nás mluví čím dál častěji. Bohužel často v úplně nesmyslném kontextu, viz absurdní projekt vodního koridoru Dunaj – Odra – Labe. My přitom konkrétní řešení máme.

Tím je smysluplné lesní hospodářství (snižování velikosti zemědělských půdních bloků a zvyšování organické složky v půdě) a udržování vody v krajině. Jako senátor tak budu tlačit na vládu, aby přijala klíčová opatření - protierozní vyhlášku a nařízení o minimálních zůstatkových průtocích.

Těším se na viděnou na vodě v další sezoně. Za sebe mohu slíbit, že se v Senátu se poperu o to, aby jí i v dalších letech byl dostatek. Ahoj!

prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

  • BPP
  • Tento profil není senátorem V. Hamplem aktivně používán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Kdo může za migrační pakt?

Tvrdíte, že když vás budeme volit, tak nás zbavíte migrantů. Jak? Jak chcete problém řešit, navíc když teď EP schválil migrační pakt? Taky tvrdíte, že jeho schválení byla zrada od této vlády, tak co pak změníte evropské volby? A jak to tedy je? Může za schválení paktu vláda nebo politici v Bruselu?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

17:11 Vích (SPD): Milion chvilek pro demokracii a další novodobí neomarxisté hrozí

Přetahování se východu se západem v Evropě a jejím okolí provázejí četné barevné revoluce versus reg…